Разработиха ултра евтин отпечатан “оригами” микроскоп

1778
Разработиха ултра евтин отпечатан “оригами” микроскоп

Микроскопът ни се струва сложен комплексен инструмент и затова идеята, че той може да бъде отпечатан върху хартия с формат A4 за около 50 цента изглежда невероятна.

Такъв прост инструмент може да се окаже животоспасяващ в развиващия се свят, където диагностицирането и правилното лечение на болестите често може да бъде неточна наука.

Това беше проблем, който преподавателят от Станфорд Ману Пракаш твърдо се заел да реши. По време на едно от многото пътувания със студенти в развиващите се страни, той е поразен от това с колко малко неща разполагат там, за да се справят с убийствени болести като напр. малария. Много болести се лекуват “на сляпо” и с неправилните лекарства.

„В тези страни е изключително важно хората да се лекуват от това, което боледуват, което до сега беше само мечта“, казва Пракаш.

Тази мечта може да стане реалност, ако местните здравни центрове, неправителствени организации или дори старейшините на селата имат под ръка висококачествени микроскопи, с които да могат да диагностицират общи и животозастрашаващи заболявания, лесно и евтино.

С научна разработка на цена от над половин милион паунда, проф. Пракаш прави микроскоп, изграден изцяло от хартия, който може да бъде сглобен просто чрез сгъване. “Оригами” микроскопът, наречен Foldscope, проектиран от проф. Пракаш и неговия екип, се побира върху един лист хартия с формат A4, което го прави изключително лесен за превоз в големи количества. Той може да бъде сглобен за седем минути, не включва механични движещи се части, не работи с външно захранване и е много надежден. Всичко – от лещите до батериите е на хартията. Уредът е водо- и удароустойчив. Първоначално са изработени 1000 микроскопи. В лабораторните тестове Foldscope оптически превъзхожда традиционните микроскопи за диагностични приложения.

Ману Пракаш

Пестелива наука
Следващият етап ще бъде да засилване на производството и тестване на микроскопа на място в Кения, Индия и Уганда. Микроскопията е много широка и често сложна наука и традиционните микроскопи могат да имат хиляди функции. Повечето заболявания имат много специфични изисквания. Така, например, диагностицирането на туберкулозата се извършва в така наречения режим флуоресценция, докато за маларията трябва висока резолюция. Всеки един от микроскопите, разработени от Пракаш и неговия екип е специфичен за дадено заболяване, като броят им е общо 12.

Всеки микроскоп има вграден проектор, което означава, че изображенията могат да се разглеждат едновременно от много хора, което може да го направи повече средство за обучение, отколкото за диагностициране. На гърба на всеки лист микроскоп има снимка на микроба, който ученият-любител търси. Екипът започва да разпространява микроскопа на лекари, студенти по медицина, ученици и изследователи. Пракаш категоризира микроскопа, като част от по-широка визия за „пестелива наука“ – предоставяне на инструменти, които позволяват на развиващите се страни да работят на научни принципи при изключително ниска цена. За тези, които го използват, той може просто да бъде животоспасяващ.

Източник: www.bbc.com
Преведе: Мария Шабанска

Интернет портал за печатни технологии.