Самовъзпроизвеждащ се 3D принтер

4227

RepRap e евтин настолен 3D принтер, който може да изработва пластмасови предмети.

3D принтерите съществуват от почти 30 години, но високата им цена ги прави недостъпни за обикновените потребители. Проектът RepRap е посветен на създаване на машини, които се възпроизвеждат сами. При това, те се разпространяват свободно, което ги прави достъпни за всеки. Триизмерният принтер може да прави здрави пластмасови детайли по схеми, свалени от интернет. Според създателите на принтера, сглобяването на една машина струва около 500 евро, като дизайнът е достъпен за свободно сваляне.

Много от частите на RepRap са изработени от пластмаса и той може да ги отпечата, което го превръща в самовъзпроизвеждаща се машина. Всеки може да си построи такава, като разполага с нужното време и материали. Ако имате RepRap, можете не само да произведете много полезни неща, но и да направите нов RepRap за приятел.

Членът на екипът на RepRap, Adrian Bower от университета в Бат смята, че машината има потенциал да промени икономическите взаимоотношения. Това ще стане като даде възможност на хората да създават продукти, които до сега са се произвеждали промишлено. Екипът вече е създал и второ поколение на машината, което е по-надеждно, компактно, може да изработва по-големи детайли и има други подобрения. Можете да научите повече за проекта от видеото тук.

RepRap 3D принтер
На снимката RepRap Mendel – второто поколение на 3D принтера

Източник: reprap.org
Текста написа: Мартин Новев

Реклама
www.bgoferta.info
Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона „Поискай оферта“.

Интернет портал за печатни технологии.