Системата за производство на книги Alegro набира скорост

1942
Системата за производство на книги Alegro набира скорост

Решението на Muller Martini има над 60 нови инсталации по целия свят за период от две години.

Системата за производство на книги Alegro
На снимката: Специалистите по производство на книги Scherrer в швейцарската община Урдорф са сред над 60-те доволни клиенти на Alegro. Производственият мениджър Michael Scherrer си дава кратка почивка от време на време, тъй като системата работи толкова безпроблемно.

Muller Martini Alegro има осем нови инсталации в САЩ за последните 18 месеца и повече от 60 системи, продадени в глобален мащаб след представянето на drupa 2012. Alegro включва революционна технология за сервоуправление и се доказа като голям пазарен успех.
 
Системата за производство на книги с меки подвързии Alegro с максимална производителност от 7 000 такта в час е първокласен пример за модулните концепции за машини на Muller Martini. те имат сервоуправление, което значи, че могат да бъдат управлявани индивидуално.

Технологията за сервоуправление не само позволява обработка на поръчки в изключително кратки срокове, но и формира основа за широка гама приложения. Alegro се отличава със способността си да работи с изделия с необичайни размери. Той лепи продукти с размер до A3 и дори такива с хоризонтален A4 формат могат да се произвеждат по двойки, което намалява разходите.

Изключителна ценова ефективност и лесна употреба

Технологията за сервоуправление прави времето за подготовка и превключване между поръчките изключително кратко, което е ключа към ценово ефективно производство, особено като се отчете тенденцията към преминаване към голям брой кратки тиражи. Освен това, в сравнение със стандартните решения за производство на книги. Alegro има 70% по-малко вериги и няма съосни валове или сложни предавателни механизми. Това значи по-малко износване, по-малко резервни части, по-малка нужда от поддръжка и по-ниска цена на поддръжката.

Високото ниво на ефективност е съчетано с лесна употреба. Благодарение на системата за контрол, всички агрегати могат да бъдат наблюдавани и управлявани от до четири екрана за колонаборната машина, системата за лепене, тристранния нож и стакера. Ако, например, тристранния нож отчете грешка, тя се появява на всички екрани.

За офсет и дигитален печат

Важен фактор в крупния успех на Alegro е пренасочването на пазара към продукти с лепене. Тиражите на традиционния офсетов печат падат, а при цифровия печат има ръст. Това води до повишено търсене на подходящи довършителни технологии, например с възможност за производство на персонализирани продукти. „С Alegro, клиентите ни са оптимално оборудвани да срещнат предизвикателствата на офсетовия и дигитален печат. Те имат високо ниво на защита на инвестицията, защото Alegro може с лекота да се адаптира към променящите се изисквания благодарение на модулния си дизайн,“ каза Carrington Herbert, вицепрезидент на продажбите и маркетинга на Muller Martini Северна Америка.

AsirCode, тристранният нож Solit и Granit

Осем нови линни Alegro са поръчани в САЩ през последните 18 месеца. В световен мащаб има над 60 нови инсталации за малко повече от две години, след като системата беше представена на drupa 2012. „Освен сервоуправлението, големият ни успех се дължи на две други иновации от Muller Martini,“ коментира Herbert на базата на обратна връзка от доволни клиенти. Първото е системата за проверка на книгите с патентования AsirCode, която е интегрирана в контролната система на колонаборната машина. Тя следи цялостната структура на продукта, правилната поредност на колите и съвпадението на корицата с книжното тяло. Също така предотвратява производство на продукти с грешни настройки.

Второ, линията Alegro обикновено се допълва от тристранен нож Solit, който може да се настройва без използване на инструменти в рамките на три минути. Solit е оборудван и със технологията SmartPress, патентована от Muller Martini. Благодарение на нея, въздухът, който се задържа в книжното тяло, може да бъде освободен оптимално, дори, ако продуктът е обемен. В допълнение, притискането се настройва автоматично по време на производството, в зависимост от вариациите в обема, което осигурява изключително качество на обрязването.

Новият тристранен нож Granit от Muller Martini също е подходящо допълнение за Alegro, особено когато няколко книги се обрязват едновременно. Подобно на Solit, напълно автоматизираният Granit осигурява постоянно високо качество благодарение на технологията SmartPress. Операторът може да прави всички нужни фини настройки директно на централния екран на линията за меки подвързии по време на производството.

Източник: пресинформация на Muller Martini
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.