Соеви мастила: митове и реалност

1718
Соеви мастила: митове и реалност

„Зеленото“ рядко е черно-бяло. Обикновено то има различни нюанси на сивото. И в случая с този „зелен“ продукт, тези нюанси на сивото всъщност са във всички цветове на дъгата.

соеви мастила

 

Търсенето на мастила, базирани на соя нараства, защото съображенията за устойчивост и опазване на околната среда стават масови за корпорациите. Първо разработени от вестникарската индустрия през 70-те години на миналия век, соевите и други мастила, базирани на зеленчуци, предлагат по-здравословна, по-екологична алтернатива на конвенционалните мастила?

Наистина ли е така?
Има много популярни концепции, свързани със соевите мастила. Някои може да са верни. Някои са тотално погрешни. И повечето са някъде по средата.
Печатът със соеви мастила наистина ли е добър за околната среда? Ако е така, може ли да бъде по-добър? Тази статия е опит да се хвърли малко светлина върху четири разпространени мита за соевото мастило.

Мит №1: “Всичко в соевото мастило идва от соя.”

В действителност „Най-голямото недоразумение, в което вярват хората е, че всички компоненти на соевото мастило са направени от соя,“ казва Gary Jones, Вицепрезидент на асоциацията на печатната индустрия на Америка.

Маслото е само един компонент на мастилото. Другите съставки включват пигменти, смоли, филмообразуватели и различни добавки, които да придадат желаните характеристики на различните видове мастила.
Някои от другите компоненти са от възобновими източници, но много не са. Пигментите, в частност, имат минерален произход и не необичайно да са токсични. Например, въглеродното черно, което често се използва като пигмент за черното мастило, е класифицирано като канцероген от група 2B.

Това, което може да изненада доста хора е, че соевите мастила съдържат значителни количества петролни продукти.
„За да може мастило да използва логото за соево мастило на Американската асоциация на соята, то трябва само да съдържа определено количество соево масло или извлеци от соево масло. Няма други изисквания, които да изискват идентифициране на другите компоненти в мастилото,” обяснява Jones.

„Например, за да класифицирате офсетово мастило за ролен хийтсет като „соево мастило,“ то трябва да съдържа 7% соево масло. Тоест, офсетово мастило за хийтсет, което съдържа 7% соево масло и 93% други съставки като, някои от които може да са токсични, може да се представя като „соево мастило“ и да носи логото на американската асоциация.“

 

соеви мастила

В зависимост от типа мастило и предназначението му, съдържанието на масло в мастилото трябва да бъде между 6 и 40 процента соево, за да може да получи логото. Най-масовото приложение на соевите мастила е в офсетовата литография, която най-често се използва в печата на рекламни материали. Черното офсетово мастило трябва да съдържа поне 40% соеви масла, за да бъде квалифицирано като соево мастило.
Mark Nelson, съветник по ролния печат и директор на производството на John Roberts Company, офсетова печатница в Минеаполис, обяснява защо: „Ако процентът не е точен, мастилото няма да изсъхва правилно. Нещо като добавянето на етанол към бензина – твърде много и няма да върши работа.“

Мит №2: „Соевото мастило отделя по-малко летливи органични съединения, отколкото конвенционалните мастила.“
В действителност: „Важно е да осъзнаете, че съдържанието на органични съединения и емисиите им са две различни неща,” казва Jones. „EPA има специален метод за тестване, който е нужен за установяване на съдържанието на летливи органични съединения. На базата на този метод, има по-малко такива съединения в соевото мастило.

„Растителните масла, обаче, ще абсорбират кислород от въздуха, който се свързва с растителното масло и го кара да съхне. При този процес растителните мастила генерират и отделят летливи органични вещества. Затова, дори измереното им съдържание да е по-ниско, не изключено да се окаже, че високото съдържание на растителни мазнини води до отделяне на повече летливи органични съединения.“
Въпреки че това може да е вярно в лабораторни условия, тези, които използват мастилата всеки ден, имат друга гледна точка.

“Един от прекрасните странични ефекти (от преминаването към растителни мастила) е че (печатницата ни) спря да мирише на печатница,“ казва Dee Bisel, собственик на Minuteman Press в Овърленд Парк, Канзас, които са преминали изключително към мастила, базирани на растителни мазнини в производството на рекламни материали. „Намалихме летливите органични съединения с 22% и опасните замърсители на въздуха с 93% като преминахме от мастила на петролна база към соеви и растителни мастила.”

Bisel добавя, „След като веднъж преминете към соеви мастила, трябва да използвате нови препарати за почистване и разтворители – трябва да ги смените всички.“ Тя вярва, че преминаването към по-малко летливи разтворители в голяма степен е допринесло за подобряване на качеството на въздуха.

Nelson се съгласява с това. Той също добавя, че John Roberts (който, както и печатницата на Bisel, е сертифициран като Green Printer от Sustainable Green Printing Partnership) е намалил общото количество разтворители, използвани всекидневно. „рециклираме солвентите си чрез дестилация. Поръчваме далеч по-малко нови разтворители, отколкото преди, Мога да гарантирам, че количеството е двойно по-малко.“

Мит №3: „Соевото мастило подпомага рециклирането на хартията.“

В действителност: „Това е случай на „Не вярвай на всичко, което четеш в интернет,“ казва Jones.

Може би сте чели, че соевото мастило се маха по-лесно от целулозата спрямо конвенционалното мастило. Това наблюдение е базирано на лабораторно изследване от 1991, направено в американски университет от Средния Запад.
Няма причина да се съмняваме във верността на изследването. То, обаче е проведено с мастило, отлежало само 4 седмици. Опита на индустрията разкрива различна картина. Оказва се, че след като растителното мастило е напълно отлежало в реални условия, то може да е много по-трудно за премахване от целулозата спрямо конвенционалното мастило, заради засиленото окисляване, което се случва при съхненето на растителните мазнини.

Мит №4: „Соевото мастило е екологично.“
В действителност: Само, ако беше толкова просто. Въпросът е: По-добър избор ли е соевото мастило?

Соята е сред основните растения, отглеждани в традиционната земеделска монокултурна система, която значително намалява биоразнообразието и гъвкавостта на екосистемата. Около 90% от соевите насаждения в САЩ са засадени с генетично модифицирана соя. Въпреки пълната липса на обективни свидетелства генномодифицираните култури са сред основните поводи за вълнение сред екоактивистите. Освен това, увеличаването на глобалното търсене на соеви продукти, допринася за унищожаване на големи горски масиви в Амазонската дъждовна гора и на други места.

Соята може да е възобновим ресурс. Но отглеждането ѝ изисква дизелово гориво, затова да възприемате всяка капка соево мастило като капка спестен петрол е наивно. (За сравнение, според надеждно проучване производството на 2,5 литра биодизел от соя изисква изразходване на 1 литър стандартно дизелово гориво.)

От друга страна, соята изисква минимално използване на препарати в сравнение с много други култури. Не може да се отрече, че растителните мастила, съдържащи минерални компоненти обикновено са много по-малко токсични от конвенционалните мастила. Също така растителните мастила са по-биоразградими.

И така, по-добри ли са за околната среда мастилата, базирани на соя и други растения?
Почти всички експерти казват „Да!“
Но вероятно Jones го формулира най-добре: „От гледна точка на екологията в глобален аспект, повече (възобновимо съдържание) е включено, толкова по-добре, защото все пак се движите в правилната посока.”

Източник: inkondapaper.com
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.