Специалните мастила: печат на следващо ниво

1877
Специалните мастила: печат на следващо ниво

Специалните инкджет мастила не само дават на доставчиците възможност да разширят продуктовите си предложения, но са и нов начин за създаване на удовлетвореност и поднасяне на приятни изненади на клиентите.

Специални мастила

Тези мастила, някои от които са нови за широкоформатния пазар, но други не са, оставят отпечатъка си в гама приложения, които по принцип се изпълняват чрез устройства с мастила на водна основа, солвентни, екосолвентни, УВ и латексови машини. Всъщност, единственото, в което можете да сте сигурни е, че мастилата, налични днес могат да се погрижат поръчките и клиентите ви да са по-интересни.

Червено, сребро и още
Epson предлагат ново червено мастило, част от екосолвентния набор UltraChrome GS3.

„Това е единственото специално червено мастило в класа и позволява на печатниците да печатат богати, ярки червени цветове, което е много трудно с традиционните технологии,” каза Matt McCausland, продуктов мениджър, Epson America, Inc.

„Съчетанието на уникалното червено мастило с другите цветове в набора UltraChrome GS3 (CMYKcmkOR) на широкоформатния принтер Epson SureColor S80600 позволява печат на 98.2% от Pantone цветовете,” добавя McCausland. „Освен червеното мастило UltraChrome GS3 предлага метално сребро и бяло за още по-високо ниво на гъвкавост и по-широка цветова гама.”

Epson UltraChrome GS3 Red е част от стандартната конфигурация на Epson SureColor S80600.

Бяло
Бялото мастило набра голяма популярност в последните години най-вече заради технологията, която позволява увеличаване на плътността и скоростта на производство. Възможността за печат на непрозрачен бял слой позволява на печатниците да създават красиви графики на нетрадиционни материали. Бялото мастило прави чудеса при печат върху прозрачни или тъмни материали.

Сребро
Металното сребърно мастило има ограничени приложения – за краткотрайни приложения на закрито, но способността му да създава ефект на метални цветове е много популярна в областта на етикетите, декорации на стени, прототипи на опаковки, отбелязва Michael Maxwell, мениджър, Mimaki USA.

„Формулата на среброто осигурява брилянтен огледален ефект, който не изчезва дори при ламиниране на отпечатъка,“ добавя той. Съчетаването на цветните мастила със среброто позволява на потребителите да създават многообразие от метални ефекти на самозалепващ винил, хартия за плакати и канава.

Клиентите, които се занимават с опаковки и прототипи често се възползват от специални мастила, защото те могат в голяма степен да симулират крайния продукт, който ще бъде печатан чрез друг процес. Производителите използват оранжеви, зелени и светло черни мастила заради разширената цветова гама.

„Инициативата на Mimaki е да създаде „нещо ново, нещо различно, отвори много креативни възможности пред клиентите ни,“ добави Maxwell. „С въвеждането на оранжево, зелено и светло черно, печатът с цветови гами, които досега бяха достъпни само с мастила на водна основа, вече е постижим на солвентни, латексови и УВ машини. Комбинирайте тези цветови гами с други иновативни мастила на Mimaki, като бяло, метално сребро и прозрачни и клиентите ни получават достъп до безкраен потенциал.“

Софтуерът Mimaki RasterLink6 RIP включва палитра с 648 метални цвята, които могат лесно да бъдат избрани от илюстратор и може да се използват за почти безкрайни комбинации от потребителски цветове.

Как приложенията създават нови мастила
„Когато мислим за „специални мастила,“ се концентрираме върху производителността и разнообразните приложения,“ каза John David Kaufman, старши маркетинг специалист, Canon Solutions America. „Това движи пазара. Все повече и повече широкоформатни поръчки се изпълняват всеки ден и постоянно се разработват нови приложения. Повече от 40% от поръчките за печат трябва да се изпълнят в рамките на 24 часа.”

През септември 2016, Canon представи UVgel, мастило, глава и технология за сушене, която ще бъде включена в новите принтери за печат от ролка на ролка, които ще излезат на пазара тази пролет. UVgel, обяснява Kaufman, е разработка, която да дава по-добри резултати от латексовите, екосолвентни и традиционни UV технологии.

Мастила без миризма
Пазарът на тапети е нарастващ сегмент на широкоформатната арена. В тази област мастилата без миризма и нискотемпературното сушене са ключови предимства за качеството и производителността. За сериите принтери Onset Fujifilm са разработили мастило със слаба миризма, Uvijet OL.

“Един от основните проблеми, когато печатница представя UV отпечатъци на клиентите е остатъчната миризма, която е неделима част от технологията,“ коментира Becky McConnell, продуктов мениджът, Fujifilm North America. „Fujifilm Specialty Ink System разработи Uvijet OL за Onset, за да създаде ярки живи цветове с остатъчна миризма, която наподобява печатните процеси, с които клиентите са свикнали.

 

Специални мастила

Термоформоващо мастило
„Търговците търсят по-интересни начини да привлекат вниманието на клиентите, а термоформоването увеличава „уау“ фактора за табели в търговски обекти и рекламни табели,“ каза Heather Roden, продуктов мениджър, Fujifilm North America Corporation, Graphic Systems Division. „Сега тези „уау“ дисплеи могат да бъдат произведени в къси тиражи. Освен това, имаме голям интерес от производители, не само традиционни производители на рекламни съоръжения.“

Fujifilm Specialty Ink Systems също предлагат термоформоващо мастило, което позволява разтягане до 1000% и са подобрили мастилото си с общо предназначение, Uvijet KN, което предлага разширена гама и по-добра адхезия.

Новото термоформоващо мастило на Mimaki, при нагряване преминава в пластична форма и може да се моделира заедно с материалът, върху който е отпечатано, като позволява разтягане до 350%. При охлаждане, то преминава в твърда, устойчива форма. „Това мастило предлага качествена декорация за приложения като автомобилни компоненти, формовани табели и прототипи,” каза Maxwell.

Работа с уникални материали
Ink Mill Corporation, купена от Avery Dennison през 2016, в момента тества мастила на водна основа, които са подходящи за пластмаси, които смята да представи на пазара през третата четвърт на годината.

INX International Ink Co. Е друга компания, която разработва специални мастила като нови формули за LED UV, които предлагат не само добра адхезия, но и позволяват обработка на материала, върху който са отпечатани като огъване, отливане, формоване или отговарят на специфични изисквания за околната среда.

Източник: printingnews.com
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.