Според китайски учен печатът с вода може да премахне разхищението на хартия

1622
Според китайски учен печатът с вода може да премахне разхищението на хартия

В офисите по целия свят хартията се използва за отпечатване на информация. Според някои оценки почти 40% от офисните отпечатъци се изхвърлят само след едно прочитане.

печат с вода

 

С идеята да намали това разхищение на ресурси, Sean Xiao-An Zhang, професор по химия в университета Джинлин в Китай, е създал хартия, върху която може да се печата многократно, когато бъде намокрена. Тя е подходяща за печат както на текст, така и на изображения.

Хартията е покрита с невидим слой полиоксазолидини. Когато върху тях попадне вода, тя нарушава връзките между химическото покритие, нанесено върху хартията. След като те са нарушени, полиоксазолидините променят начина, по който поглъщат видимата светлина и на повърхостта се появява изображение. За да се върне в първоначалното си състояние хартията има нужда само от време. На стайна температура изображението ще изчезне за период между 22 и 24 часа. Ако се налага това да стане по-бързо, тя може да се изложи на температура от около 70°C и печатът ще изчезне за 30 секунди.

Според д-р Zhang, екипът му е доказал, че тази хартия за много кратна употреба може да се използва отново и отново, което намалява разходите в сравнение с традиционните принтери. „Ако презаписването се направи 50 пъти, цената е само 1% о тази на мастиленоструйния печат“, каза той.

В момента екипът на Zhang е успял да използва хартията си за печат на сини, магентени, лилави и златни отпечатъци. В близко бъдеще той се надява да подобри цветовата гама, разделителната способност и броят презаписвания, които са възможни.

Можете да видите видео тук:

Източник: engineering.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.