Сублимационни системи за производство на бели дъски, меню-бордове, интериорна декорация и персонализирани мебели.

4872

Сублимацията е много повече от трансфер върху полиестерен текстил и фото/рекламни сувенири!

Обикновено сублимационната технология се свързва с  текстилното производство (основен потребител) и популярните персонализирани фото и рекламни сувенири – чаши, фото-панели, възглавнички, чанти и т.н.

Възможностите на тази технология са много по-широки всъщност.
Подходящото оборудване и консумативи, в съчетание с правилните материали, пригодени за декорация чрез сублимационен трансфер могат да създадат бизнес-възможности, несъпоставими с първоначално необходимата инвестиция. А когато и към това се добави изключително краткото време за усвояване на технологията, ясно става, че дори и до момента интересите Ви да не са били в тази сфера, тя не бива да се игнорира лекомислено.

Материалите ChromaLuxe/Unisub се предлагат освен като различни готови изделия, така и като листов материал, с размери от 1200 х 600 мм до 1200 х 2150 мм. MDF, HDF, стомана,  алуминий, пластмаса FRP, листове от фенолна смола.
От тях, с помощта на широкоформатен сублимационен принтер, сублимационни мастила и хартия, и професионална термопреса могат да се произведат множество продукти с широко приложение в бита и бизнеса.

ChromaLuxe

Едно интересно приложение на сублимационната технология е възможността за произвеждане на разнообразни по размер и приложение „бели дъски“. От малки графици за домашните задължения на всеки член от семейството (представен със снимката си върху малко магнитно панелче), през графици за дежурства в болници, за работни смени  във фирмите, за текущи задачи в офиса, до табла за изясняване на тактическата схема на футболния/баскетболния/волейболния и т. н. отбор и до дъски за провеждане на обучение на ученици, заместващи обичайната „черна дъска“.

бели дъскибели дъски

Материалът, от който обикновено се произвеждат белите дъски с персонализация, обикновено е стомана с едностранно нанесено сублимационно покритие и допълнително „dry-erase“ покритие, което осигурява продължителен живот при употребата с маркери за бяла дъска. 

Технологията по декориране е елементарна:

  • Дизайн
  • Отпечатване с широкоформатен сублимационен принтер, напр. Epson Stylus Pro 7700/9700 с мастила Sawgrass SubliM, върху специална сублимационна хартия, която да гарантира фини детайли и равномерни фонове.
  • Трансфериране – хартията се поставя с лице към панела (преди това, разбира се се премахва предпазното фолио от панела), фиксира се с лепенки, за да не се размести и се притиска в термопреса с подходящ размер (напр. TRANSMATIC TM120, TM150, TM 140 (с една маса) или TM 162, TM 354 (с две маси)) за около 1 минута на 180 градуса.
  • Премахва се трансферната хартия бързо и след като изстине 2-3 минути, изделието е готово! Няма нужда от лакиране, ламиниране, каширане и т.н. операции, изображението е влезло навътре в покритието и е устойчиво на разтворители, белина, почистващи препарати, вода и надраскване, дори и на нагряване!

И още нещо – изглежда страхотно, с наистина фотографско качество! Нищо общо с UV принтер или ситопечат!

Друг интересен тип продукти са Меню-бордовете – те всъщност са вид „бели дъски“, но със специфична за ресторантите и кафетата декорация, понякога дори са с черен или друг тъмен фон, противно на обикновените бели дъски. В този случай се използват специални маркери, които пишат с покривно мастило, което се вижда чудесно на тъмен фон. Меню-бордовете се изработват от MDF, HDF, FRP (fibre reinforced plastic), алуминий и стомана, в зависимост дали ще стоят отвън или вътре, както и от функционалните и естетически потребности.

меню-бордовеменю-бордовеменю-бордове
(на снимките: меню-бордове)

Интериорната декорация е следващото доходоносно приложение на сублимацията – от голямоформатни фото-панели, предназначени да заместят типичните фото и файн-арт разпечатки, до MDF/HDF/ALU ламперии, имитиращи реални или въображаеми текстури или предлагащи съвсем абстрактен дизайн.

Изключителната здравина и дълговечност на покритието и разновидностите му – гланц, мат, бяло, прозрачно – гарантират отличната визия на крайния продукт и удовлетворението на клиента.

А възможността да се направи дори един брой мостра за одобрение от клиента или просто за да се види как стои „на живо“, която мостра да бъде на същата себестоност, както и всяка единица от работния тираж, при това със срок „за вчера“, освобождава въображението на интериорните дизайнери.

интериорен панел
(на снимката: интериорен панел)

Едно от най интересните приложения е персонализацията на мебели – било табли за детско легло, вратички на гардеробче или кухненско шкафче, рекламен щанд за промоции или презентации, или уникален декор на масите в заведението. Впечатляващото фотографско качество на изображенията, усещането за дълбочина и обем, което гланцовото покритие дава, комбинирано с високата устойчивост на светлина, вода, домакински прапарати, нагряване, надраскване и изцапване създават неповторимото усещане за „Premium“ продукт. И то продукт, който може да бъде изработен само в една, единствена уникална бройка, за един уникален клиент, така, както той си го е представял!

Обикновено за производството на мебели са използват MDF и HDF плоскости от 3 до 25 мм, но всички останали материали от асортимента на ChromaLuxe/Unisub са приложими, според виждането на дизайнера.

напечатана маса

термопреса TRANSMATICFACTOR.BG е единствен официален вносител на материалите за сублимация ChromaLuxe/Unisub, сублимационните мастила Sawgrass SubliM и професионалните термотрансферни преси и каландри TRANSMATIC.

В зависимост от размерите на изделията, които ще се изработват, професионална сублимационна система, включително принтера и термопресата може да бъде вместена в бюджета на всяка фирма. Цените започват от 4000 Евро за пълен комплект, включително принтер с ширина 61 см и термопреса с ръчно затваряне 50 х 74 см.

Epson 7700/9700

(на снимките: Epson 7700/9700, термопреса TRANSMATIC)

За подробни оферти и спецификации на машините и материалите:
info@factor.bg
0899 878319
екипът на FACTOR.BG

Интернет портал за печатни технологии.