Създадоха медия за многократен печат

2166
Създадоха медия за многократен печат

Учените от катедрата по химия на Калифорнийския университет са разработили в лабораторни условия прототип на медия, позволяваща 20-кратен презапис на информация.

хартия за многократен печат

 

Хартията се появява за първи път в Китай преди около 1850 години и досега се използва масово за писане и отпечатване, като благодарение на нея може да се говори за развитието на цивилизацията. Според някои проучвания 90% от цялата бизнес кореспонденция и документация се съхранява върху хартиени носители, въпреки че една огромна част от тях се използва еднократно, след което се изхвърля. Този огромен обем от използвана хартия, а също така мастила и консумативи могат да бъдат спестени при условие, че хартията позволява позволява повторно използване.

Освен познатото рециклиране вече има още една възможност. Учените от катедрата по химия на Калифорнийския университет са разработили в лабораторни условия прототип на медия, позволяваща 20-кратен презапис на информация. За целта се използват химичните способности на специален вид мастила, известни като „окислително-възстановителни оцветители”. Въпросните оцветители се нанасят еднократно върху медията, след което с помощта на специален шаблон, върху който се намира информацията и ултравиолетова светлина се извършва самото отпечатване. Нескритите от информацията върху шаблона места се обезцветяват и по този начин съдържанието се визуализира върху самата медия. За възстановяване на първоначалния, празен вид е необходимо нагряване до 115 градуса по Целзий, което отнема около 10 минути.

Ето какво казва създателят на прототипа Yadong Yin, професор по химия в Калифорнийския университет: „Дори за тази медия температурите от 115 градуса не са проблем, тъй като, както знаем при лазерните принтери нагряването достига дори до 200 градуса по Целзий. Освен това прототипът на медията за многократна употреба не се нуждае от мастила за печат, което я прави икономически и екосъобразна. Отпечатаните по този начин материали остават четими при стайни условия в продължение на повече от три дни. Прототипът, създаден от нас има ниска себестойност за производство, ниска токсичност и ниска консумация на енергия, а в същото време е лесен за изработка.”

За прототипа са използвани стъкло или пластичен филм, върху който се нанасят оцветителите и се визуализира информацията. Оцветителите, които се използват, позволяват отпечатване в един от следните три цвята: син, червен и зелен.
 
Авторите на проекта продължават своята работа и в бъдеще се надяват да постигнат, както по-голям брой презаписи на информация, така и разработването на прототип от истинска хартия, съдържаща дървесна маса.

Видео в YouTube:

 

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: ucrtoday.ucr.edu

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/