Warning: getimagesize(/images/2013-01-10_1.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Трогателни моменти и стратегическа визия с календара на KBA за 2013

2025

„Трогателни моменти и стратегическа визия“ е заглавието на календара за 2013, който производителят на печатни машини Koenig & Bauer (KBA) разпространи до клиентите и бизнес партньорите си.

За производството на календара е използвана сложна комбинация от матови и гланцови покрития. Той е портретен и формата му е 49×68 сантиметра.Фотографът Manfred Zimmermann, който е носител на много престижни награди, е заснел 13-те снимки, използвани в продукта в основния завод на KBA във Вюрцбург.

В календара на KBA фотографът, базиран в Хановер, се стреми да представи на зрителя личните си възприятия и интерпретации. В днешният свят, доминиран от компютрите и мобилните телефони, KBA съзнателно са решили да отпечатат имената на месеците, но не и дните им на този календар, чиято цел е предимно декоративна. Месеците са отпечатани на седем езика в дискретен тон на сивото, който цели да подчертае въздействието на изображенията.

Тринадесетте впечатляващи снимки са били избрани за специфични сезони или месеци на базата на цветовете си. Всеки от кадрите е направен във фабриката, залите за производство на зъбни колела и едрогабаритни части, цеха за боядисване, зоната за сглобяване или в други части на родното място на печатните преси във Франкония, Германия.

календарът на KBA

Встъпителните думи на календара, който носи подписа на изпълнителния директор на KBA Claus Bolza-Schünemann, гласят: „Снимките дължат жизнеността си на запленяваща технология и невероятни материали. Абстрактните качества на снимките едновременно вдъхновяват и впечатляват наблюдателя с луминисцентните си цветове и изключителните си естетически качества. Изобретателността и находчивостта са оформили групата KBA досега.

Достатъчна причина, за да търсим произхода им. Къде е била искрата, която е подпалила тези изключителни инженерни постижения? Възможно ли е да придадем на живота изключителна точност? Как може невидимите неща да станат видими? В „Трогателни моменти“ фотографът Manfred Zimmermann отново е интерпретирал възхищението от технологията на печатните преси.“

Календарът на KBA за 2013 има 14 страници и е отпечатан на голямоформатна Rapida 145 и средноформатна Rapida 106 в демонстрационния център на KBA в Радебойл. За да възпроизведе правилно удивителните цветове и композиция на снимките, календарите са били отпечатани със стохастичен растер и високопигментни мастила. Чрез разширеното цветово пространство е постигнато фотографско качество на офсетовия печат. Ефектът е допълнен от прецизно зонално UV лакиране.

Източник: kba.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.