Търсенето на полипропилен в Европа отново се повишава

1716

След няколко години застой, търсенето на двуосно ориентираният полипропилен (BOPP), на европейският пазар отново започна да расте. За това свидетелства докладът на консултантската фирма PCI Films Consulting.

полипропилен

Западна Европа отговаря за потреблението на три четвърти от произведеният полипропилен, макар, че в последните години се наблюдава и съществен ръст при потреблението в източноевропейските страни.

 Намаляването на търсенето на ВОРР – филмите било съпътствано с повишаване на интереса към други видове полипропилен, като cast или CPP, които се различават по стойност и качество. ВОРР е по-скъп, но в сравнение с СРР той има по-голяма прозрачност, здравина и температурна устойчивост. Също така, той е годен за печат при високоскоростни печатни машини.

Авторът на изготвеният доклад – Стив Хилиам пише: „Структурата на търсене на полипропилен на европейският пазар без съмнение отразява слабостта на ВОРР в Западна Европа. Въпреки това, възвръщането на търсенето на полипропилена, съчетано с постепенното оздравяване на икономиката и увеличаването на обема на потребителите на гъвкави опаковки в Източна Европа, ни дават основание да мислим, че пред европейският пазар на РР има позитивни перспективи“.

От PCI Films прогнозират, че в близките години пазарът на РР в Европа ще успее да  „влезне в строя“, като ВОРР филмите ще останат най-разпространеният вид РР в него. При това, потребителите на СРР също ще продължат да нарастват, макар и не с такава сила както в периода 2007-2012г.

Източник: www.print-forum.ru
Преведе: Радина Дойнова 

Интернет портал за печатни технологии.