Успешна история: безплатният вестник Diario Libre в Доминиканската република

1619

Три системи за влагане на допълнителни материали AlphaLiner от Muller Martini и три линии за опаковане във фолио се грижат пакета, който се състои от два вестника и до 12 вложки да бъде доставен до читателите и стратегически точки за дистрибуция.

Diario Libre е първият безплатен вестник в световен мащаб, който се доставя безплатно.

В края на 90-те европейският медиен пейзаж беше революционаризиран от успеха на новопоявилите се безплатни вестници. Arturo Pellerano, който отдавна е свързан с печатната индустрия в Доминиканската република, защото семейството му притежава най-старият вестник в страната (Listín Diario), решава да предприеме авантюристичен ход. Той основал Diario Libre, първият безплатен вестник в света, който се доставя директно до вратите на потребителите. В други страни безплатните вестници триумфираха, защото бяха разпространени на места с голям междуградски трафик, най-вече на гари и автогари. Спецификата на доминиканските градове прави подобен начин на разпространение по-малко приложим. Идеята за доставка до домакинстват първоначално изглеждала много смела, но в последствие се оказала ключ към безпрецедентен успех.

Кой би помисли, че този карибски остров, който с населението си от около 10 милиона души на територия около 48 000 km2 е съвсем малко по-голям от Швейцария, ще стане родно място на модел за печат и разпространение, който служи за пример на най-големите вестникарски изложения?

Минаха 11 години откакто Diario Libre, който излиза в таблоиден формат, за пръв път достигна до домакинствата в Доминиканската република. Днес тиражът му достигна 155 000 броя. Това го прави всекидневника с най-много читатели и най-добро разпространение в страната. Само за последните две години той е увеличил тиража си с 40 000 копия.

Компанията печата и 50 процента от рекламните материали, които се влагат във вестника

Фактът, че Diario Libre е постигнал огромен икономически успех до голяма степен се дължи на довършителните операции по вестника, който излиза всеки ден без неделя. Благодарение на качеството на редакционното си съдържание и стратегията си за разпространение той е станал любим както на читателите, така и на рекламодателите. Съдържанието на Diario Libre се представя на читателите в една тетрадка, има и такава с рекламно съдържание. Освен това, изданието съдържа до 12 рекламни вложки в различни размери, които могат да са под формата на отделни листовки или брошури с до 28 страници.

Muller Martini

„Бизнес сегментът с вложките нарасна в последните години“, каза Elius Gómez, производствен мениджър, и той, заедно с класическата вестникарска реклама, е важна опора за кампанията ни. Това се дължи и на факта, че печатаме над 50% от вложките сами и така можем да използваме пълния капацитет на производствените си системи.“

За да защитят вложките и защото някоя от тях може да попадне върху първата страница, изданията се опаковат с помощта на три машини за опаковане с фолио. „Това ни дава сигурност, че читателите ни получават вестника непокътнат“, подчерта Gómez.

Три системи за влагане AlphaLiner, 20 зони на разпространение

Вложките се добавят към вестниците от три системи AlphaLiner от Muller Martini. „Докато преценявахме различни решения се запитахме дали искаме да инсталираме голяма система“, каза продуктовия мениджър за решението. „Въпреки това, има две основни причини, заради които избрахме три по-малки машини. Първо, можем да имаме резервна система. Второ, трите AlphaLiner системи, две от които са свързани директно в поточната линия, а една не е, ни осигуряват високо ниво на гъвкавост по отношение на зоните.“

Diario Libre се разпространява всеки ден в 20 различни зони. Допълнителните материали могат да се вложат в целия тираж или да се разпространят само в определени зони, избрани от рекламодателите. „Системите AlphaLiner доказаха качествата си в това отношение, с тях можем да подготвяме оптимално продукцията за различните зони“, коментира Gómez със задоволство.

Разпределянето на тиража е ключовата точка в дневното производство на Diario Libre, което започва в 1:00 часа сутринта с отпечатване на рекламните материали и приключва в 5:00 на следващата сутрин когато опакованите във фолио вестници се изпращат за доставка. „Ефективните и точни довършителни дейности на вестниците ни са гайките и болтовете на производството ни“, наблегна Gómez.

Източник: mullermartini.com
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.