Устройство „печата“ букви и изображения на повърхността на водата.

1562
Устройство „печата“ букви и изображения на повърхността на водата.
Spread the love

Устройство, което с помощта на вълна „печата“ букви и изображения на повърхността на водата, построиха японските изследователи от лабораторията Акишима (Akishima Laboratory).

Уредбата  се състои от 50 генератора на вълни (излъчватели на вибрации), обкръжаващи цилиндричен резервоар с диаметър 1,6 метра и дълбочина 30 см. Генераторите се движат нагоре-надолу и генерират вълни, които се налагат една на друга. В резултат на това възникват множество статични вълни, служещи в качеството си на пиксели.

Устройството е способно да покаже цялата латинска азбука и няколко прости йероглифа кандзи. Всяка буква или картинка остава на водната повърхност за много кратко време, затова може да се възпроизвеждат последователности от символи на всеки 3 секунди.

В лабораторията Акишима са създавани подобни устройства и по-рано, но е имало трудности с правите линии (като при буквата „K“). Освен това e трябвало до 15 минути за въвеждането на даннни за всяка буква.

Сега подобрените алгоритми, основани на функцията на Бесел, решиха проблема с правите линии и съкратиха въвеждането до 15-30 секунди на символ.

Учените очакват, че тази технология ще намери приложение в развлекателната индустрия: „вълнови дисплей“ в комбинация със звук, светлина и фонтани това би могло да се види в парковете и хотелите.

По информация на http://www.membrana.ru

Биографична информация