Учени демонстрираха нова технология против запушване на дюзите при мастиленоструен печат

1481
Учени демонстрираха нова технология против запушване на дюзите при мастиленоструен печат

Нова технология, инспирирана от човешките сълзи би могла да помогне при отстраняване на проблема, причиняващ запушване на дюзите на мастиленоструйните устройства.

технология против запушване на дюзите

 

Не бива да забравяме, че цената на мастилото е около 100 пъти по-скъпа от цената на бензина и това е причина да се търси решение, чрез което да се намали разходът на мастило.

Професорът от Университета в Мисури Jae Wan Kwon обяви наскоро, че е намерил решение за този „исторически проблем с дюзите”. Това става благодарение на впръскването на тънък слой силиконово масло върху отвора на печатащата дюза. По този начин мастилото не засъхва в продължение на месеци (по време на теста, който трае 12 седмици, не са забелязани никакви проблеми със запушване на дюзите). В този случай не е нужно използването на антиизпарителни добавки, които водят до повишаване на цената на мастилото. Ако мастилото не може да засъхва лесно, то това означава, че дюзите няма да се запушват, което от своя страна ще намали разхода на мастило.

Авторът на проекта казва, че очевидното решение за предотвратяването на засъхването е чрез покриване на печатащите глави с плочи, но самите дюзи са с толкова малки размери (обикновено около 1/5 от диаметъра на човешки косъм), което прави подобно изпълнение много трудно. Така се стига до решението, взаимствано от човешкото око. Сълзите съдържат три слоя течност, които се контролират взаимно, каквото решение предлага и Kwon. Пренасянето на силиконовото масло върху дюзите става посредством електрическо поле.

Авторът се надява неговото решение да навлезе в индустриалните и дори в биопринтерите, печатащи 3D тъкани. Дали обаче самите производители са готови за подобна промяна? Ако те искат да продават повече мастило – едва ли, но ако са готови да продават по-скъпи, но надеждни системи най-вероятно ще погледнат с добро око над това предложение.

Източник: www.livescience.com
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/