Флексопечатни пластини Accent за частично лакиране

2796

Новата пластина ще улесни реализацията на частичен лак директно на офсетовата машина. От технологията ще могат да се възползват офсетови печатници притежаващи вече CtP на Luescher XPose! UV.

Accent

Флексопечатната пластина за частично лакиране Accent е съвместна разработка на Luescher AG Maschinenbau и MacDermid Printing Solutions.

Accent се експонира като обикновена офсетова пластина. Засега обаче CtP-системите с които е съвместима новата разработкаса само на Luescher от вида XPose! UV (УВ лазер с дължина на вълната 405 нанометра) или хибридните СТР на Luescher, с UV лазерни диоди в хибридна лазерна глава.

Luescher XPose! UV
С това технологично решение, на печатниците работещи с традиционно СTP оборудване за офсетов печат се дава възможност да се изготвят флексопечатни форми, които след това да бъдат използвани на офсетови машини за избирателно (частично) лакиране и дори печат. Всичко това без да има необходимост за закупуване на допълнително специализирано СtP за флексопечатни пластини и съответно оборудване за рециклиране на разтворителите.

Очаква се, че много печатници ще се възползват от новите пластини Accent, тъй като компанията Luescher AG Maschinenbau от 2007 година до сега е продала над 600 броя  от съвместимите с пластината CtP-системи XPose! UV.

В България CtP-системите се предлагат от фирма Евротайп.

Написа: инж. Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в СССР, Украински полиграфически институт 1983 година. Създал е основните учебни програми по полиграфия в средното образование. Съавтор на Държавния образователен стандарт по полиграфия в средното образование. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Преподавател в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска поезия и сърфира в социалните мрежи.