Фотореалистичен 3D печат от Mimaki

1295
Фотореалистичен 3D печат от Mimaki

Очаква се 3DUJ-553 UV LED да излезе на пазара до края на годината.

3D печат

 

Според Mimaki новото устройство е първият в света 3D принтер с над 10 милиона цвята. Той изгражда обектите слой по слой като използван UV LED технология и добавя финален слой UV мастило с дебелина около 22 микрона с CMYK, бяло и прозрачно мастило. Машината беше показана като прототип на Drupa 2016.

Пълноцветен 3D печат
Пълноцветното моделиране позволява постигане на цветова гама, която покрива 84% от Fogra 39L стандарта и 90% от гамата на SWOP. Нанасянето на слоеве бяло мастило помага за постигане на специфични ефекти. Друго нововъведение, което досега не се е появявало в 3D, според производителя, е че 3DUJ-553 е първият, който използва цветови профили за точно възпроизвеждане на монитор.

Новият 3D принтер от Mimaki печата с максимален размер 500x500x300mm, предлага високо ниво на прецизност на позициониране на капката с избор между три размера капки, което позволява градация на цветовете и намаляване на зърнистостта, а вградената камера позволява на потребителите да следят развитието на модела.
Машината може да отпечата пет модела за около 10 часа в стандартен режим. Тя има и режим с висока разделителна способност и високоскоростен режим. Минималното топлоотделяне благодарение на LED UV технологията и краткото време за стартиране намаляват консумацията на енергия и оперативните разходи. Освен това, акрилната смола, която се съдържа в мастилата, създава материал, чиято устойчивост е сравнима с тази на ABS смолата, което значи, че могат да бъдат прилагани допълнителни покрития, да се завиват винтове и да се пробиват дупки без обектите да бъдат повреждани.

„Докато пазарът за 3D печат продължава да нараства, Mimaki използва възможността да предложи на пазара наистина уникално решение,“ каза генералният мениджър на Mimaki Europe, Ronald van den Broek.

„Други решения за 3D печат имат твърде много генерални проблеми когато трябва да отпечатат триизмерни обекти. Първо, те не могат да възпроизвеждат предмети във фотореалистични цветове. Това често налага те да бъдат оцветявани на ръка, което е скъпо и бавно. Второ, повечето 3D обекти изискват отстраняване на стабилизиращи структури преди да бъда използвани. Това също отнема време и има риск от увреждане на предмета,“ обясни той.

„С Mimaki 3DUJ-553 тези две бариери отпадат, защото машината печата във фотореалистичен цвят, като избира сред 10 милиона цвята. Разтворимият във вода поддържащ материал, който използва, може да бъде измит без да поврежда обекта. Това позволява изгодно производство на изключителни 3D отпечатани предмети с красива декорация,“ добави van den Broek

Източник: mimakieurope.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.