Японски университет създаде разтегаемо мастило за печат на електронни компоненти

1319
Японски университет създаде разтегаемо мастило за печат на електронни компоненти

Мастило, разработено в Токийския университет, може да се използва за печат на електрически вериги.

мастило за печат на електронни компоненти

 

Мастилото за печат на електронни компоненти съдържа сребърни люспици, органичен разтворител, флуорна гума и флуорни повърхностно активни вещества. Тази комбинация прави мастилото както високо проводимо, така и способно да се разтяга повече от два и половина пъти спрямо обичайната си дължина. Групата, която работи по проекта, е конструирала прототип, който доказва, че тази технология може да се използва за изработка на сензор с размери 4х4 см. Забележителното е, че това става само с един печатен процес.

„Екипът ни цели да разработи удобни устройства, които могат да се носят като аксесоари. Мастилото беше разработено като част от това начинание,“ обясни професор Такао Сомея, който ръководи групата. „Най-голямото предизвикателство беше да постигнем висока продуктивност и коефициент на разтягане само с едностъпков печатен процес. Успяхме да постигнем това с повърхностно активно вещество, което позволява на сребърните частици да се самоорганизират на повърхността на отпечатъка, което осигурява висока проводимост.“

Източник: outputmagazine.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.