Нов Extended Gamut Guide на Pantone запълва празнината между CMYK и Spot печата на цветове

2759
Нов Extended Gamut Guide на Pantone запълва празнината между CMYK и Spot печата на цветове

7-цветен печатен процес оптимизира времето и намалява разходите на дизайнерите и печатарите като алтернатива на печата на Spot цветове.

PANTONE PLUS SERIES EXTENDED GAMUT Coated Guide

 

Световният авторитет по цветовете и доставчик на професионални цветни стандарти за дизайнерските индустрии Pantone, компания на X-Rite, представи PANTONE PLUS SERIES EXTENDED GAMUT Coated Guide, нов гайд за собствениците на марки, дизайнерите, предпечатните специалисти и печатарите, разработен в партньорство с Esko, световен доставчик на иновативни решения за печат и софтуер за опаковки и с Disc Graphics, всепризната креативна компания за печат на опаковки.

PANTONE PLUS SERIES EXTENDED GAMUT Coated Guide е визуална, седемцветна печатна симулация на съществуващите 1729 PANTONE MATCHING SYSTEM цветове. Отпечатан с изключително висококачествен седемцветен печатен процес, PANTONE EXTENDED GAMUT Coated Guide използва съществуващите циан, магента, жълто и черно (CMYK) мастила, плюс обикновено използваните оранжево, зелено и виолетово (OGV) мастила, които разширяват значително цветовата гама. Печатът по Extended Gamut, сочен също като печат с фиксирана цветова палитра, все повече се използва в опаковъчната промишленост, тъй като там често има множество маркови(spot) цветове за един проект, но в по-къси тиражи – нещо, при което използването на спот цвят може да отнеме доста време и да е скъпо. Новият гайд на Pantone ще позволи на дизайнерите и печатарите да постигнат приблизително 90% от всички PANTONE MATCHING SYSTEM спот цветове.

При разработването на Extended Gamut Guide, Pantone са използвали софтуера Equinox на Esko, за да „преведат“ точно PANTONE MATCHING SYSTEM спот цветовете във формулировки за разширена гама. Рецептите за този седемцветен процес позволяват не само по-голяма точност на съвпадение със спот цветовете, но и по-малко време за престой, и по-бърза смяна на заданията на печатната машина. Това води също и до икономии за печатниците, които могат да се възползват от намаляването на поддържането на количества мастила в склада.

Pantone е международният език на цвета и от Esko бяхме много развълнувани да работим заедно за PANTONE EXTENDED GAMUT Coated Guide, който беше замислена да възпроизведе нуждите, които да отговарят на нуждите на индустрията“, каза Philippe Adam, вицепрезидент маркетинг в Esko. „Когато дизайнерите уточняват цветовете с помощта на PANTONE EXTENDED GAMUT Coated Guide, те намаляват времето за печат, времето за смяна на поръчките, бюджета и увеличават общата производителност на печатния процес и производството на опаковки.“

Disc Graphics, признат лидер в опаковъчната индустрия са отпечатали PANTONE EXTENDED GAMUT Coated Guide. „Да имаш възможността да работиш с Pantone за техния Extended Gamut Guide е изключителна чест и опит за Disc. Този гайд ще даде възможност на всеки способен печатар (със седем- или осемцветна печатна машина), който в момента работи с PMS цветове, да ги конвертира в стандартен седемцветен печатен процес“, казва Margaret Krumholz, президент и директор на Disc Graphics. „За Disc, това ще намали необходимостта от измивания и настройки, ще рационализира нашето производство и ще намали отпадъците и времето, което взето заедно ни прави по-ефективни, а нашите клиенти по-конкурентни. И двете страни печелят.“

Всяка страница от PANTONE EXTENDED GAMUT Coated Guide копира и е номерирана да отрази текущите PANTONE PLUS Series Formula Guide, така че дизайнерът или печатарят да може бързо и лесно да сравни оригиналните спот цветове с еквивалента им в новата разширена гама.
PANTONE EXTENDED GAMUT Coated Guide включва:

  • Симулация с помощта на седем процесни цвята на 1729 цвята на PANTONE Formula Guide Solid Coated на материал с покритие
  • Индикация на най-близкото съвпадение на седемцветен процес с sRGB* стойности
  • Показване на процента на фона на растера, гледано под стандарта D50 за осветление (5000° K)
  • Преносим формат
  • Софтуер PANTONE COLOR MANAGER за актуализиране на PANTONE цветовете в популярните приложения за дизайн
  • Индекс Color locator
  • Всеки цвят се идентифицира с обособен PANTONE EXTENDED GAMUT Coated (XGC) номер и / или име
  • и др.

* „S“ в sRGB означава Standard RGB

 

PANTONE EXTENDED GAMUT Coated Guide

 

Скалата се предлага и за България. За повече информация: 0878 100 148

Източник: whattheythink.com
Текста написа: Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.