2014 през погледа на портала Printguide.info (част първа)

3295
2014 през погледа на портала Printguide.info (част първа)
Spread the love

И тази година ще направим традиционния обзор на събитията в печатния бранш, които ни направиха впечатление. Какво се случи по света – част първа.

Над 580 новини и полезни материали сме публикували тази година в сайтовете от портала Printguide.info. Това са средно по 12 авторски и преводни публикации на седмица без да броим обявите, промоциите и представянията, които самите фирми от бранша ни изпращат всекидневно за публикуване.

Без да претендираме за изчерпателност или пълна безпристрастност, ще си позволим да обобщим в две части този информационен поток като вярваме, че в него се съдържат едни от най-важните и актуални тенденции в печата у нас и в чужбина.

Част първа – Новините от Света


Глобалните прогнози и очаквания
И през изминалата година прогнозите за развитие на печата не се промениха. Бизнесът в областта на издателската дейност и комерсиалния печат бележат спад, въпреки положителните прогнози в първия глобален доклад на drupa, който бе публикуван през февруари .

 

Проучване на американския пазар показа, че спадът се забавя, но не спира. Причината е известна – печатните медии са твърде бавни и скъпи като носител на информация, а малките печатници нямат достатъчно знания как да предствят и продават продуктите си. Според други мнения обаче, ренесансът в печата тепърва започва, с уточнението че това касае опаковките, цифровия печат и индустриалните приложения с високи маржове.

Конкретните цифри, които се коментираха и с които се очаква в бъдеще да нарастне пазарът на опаковки от рециклирана хартия, бяха 139 милиарда долара през 2018 година. Положителни бяха очакванията и за търсенето на интелигентни опаковки. Доказателство за това е продължаващото масово въвеждане на RFID етикетите в ритейл индустрията.

 

Станахме и свидетели на по-сериозно навлизане на приложенията за добавена реалност в печата, а за трета поредна година се проведе станалата вече традиционна конференция на тази тематика.

Добри прогнози за ръст имаше и за дигитално отпечатаните книги. Като показателен пример, че печатът е жив, е примерът на списание Newsweek, което се върна отново към печатното си издание.

Кампании с персонализация отново бяха сред най-интересните, като примери за това дадоха във Великобритания с печата на персонализираните вестници и особено насочената към студенти акция на Linkedin, които отпечатаха персонализирани вестници до 50 таргет групи от потребителите си.

В света на офсетовия печат
Годината започна добре за Manroland Sheetfed, които обявиха печалба от предходната 2013. Имайки предвид предишните години и смяната на собствеността, резултатите за предприятието са отлични. Другата дивизия – Manroland Web Systems пък стана първият оторизиран дистрибутор на мастиленоструйните глави Prosper, производство на Kodak.

Komori като че ли показаха много по-голяма стабилност от конкурентите си и при тях липсваха драматични промени. Новините от японския производител бяха основно представяния на нови машини и на технология H-UV. През годината важна новина беше, че Komori определиха Schmid Rhyner за доставчик на лаковете за H-UV K-Supply.

KBA продаде най-голямата листова печатна машина в света, но се и преструктурира, което засегна 25% от служителите й и в края на годината беше намалено и производството на ролни преси. Компанията обяви, че заедно с HP планират съвместно да създадат дигитално решение за печат на вълнообразен картон.

CTP технологията достигна своя апогей, а безпроцесните пластини бяха акцентът в новините при основни производители като Kodak, Agfa и Fudjifilm

 

Kodak въведе нови формати при безпроцесорните си пластини, а през октомври компанията отпразнува пореден успех с достигането на 20 000 инсталирани термални глави Kodak Squarespot. Годината за Kodak обаче не премина без ни, които въведе новодошлият през март  изпълнителен директор Jeff Clarke.

Agfa Graphics се съсредоточиха върху новата почистваща секция за виолетови пластини без химия и ново CtP, а в края на изминалата година пуснаха на пазара безпроцесната пластина Azura TE.

Макар годината да започна добре и за Muller Martini, които показаха огромния потенциал от възможности за печат на опаковки с ролния офсет, в края на годината дойде и информация, че от началото на 2015 концернът спира производството на печатни машини. Интересен факт е, че през годината в България бяха продадени две ролни печатни машини с тази марка и вероятно последната произведена в завода ще бъде доставена у нас. Възможно е това решение на Muller Martini да е било породено от това, че сключиха споразумение с Heidelberger Druckmaschinen AG  за прехвърляне на бизнеса с поддръжка на машините на Heidelberg за влагане и шиене с телчета, както и за решенията им за лепене на книги.

През изминалата година стана ясно, че Хайделберг ще се опитва да навлезе на пазара на опаковки в голям тираж като представи новите си голямоформатни машини. Не беше изненада и закупуването на последните 70% от компанията Gallus – пионер в много от технологиите на пазара на тясноформатния печат, което ще даде възможност на Heidleberg да предлага решения като етикети и печат върху картон. Oще една стъпка в посока този път към мастиленоструйния печат е и стратегическото партньорство на Хайделберг и FUJIFILM.

През 2014 година имахме и производител на офсетови машини, който окончателно се отказа от производството им. Това беше британският производител Timsons , който обяви, че ще се фокусира върху дигиталните преси.


В света на дигиталния печат
Както и предишните години, динамиката е основно при дигиталния печат. Едва ли ще успеем да обхванем всички компании, които показаха нови технологии и оборудване и които бяха отразени на страниците на Printguide.info.

 

Акцентите основно бяха два – продължаващото тотално навлизане на мастиленоструйния печат във всички възможни сфери на печата и рекламата и технологичните подобрения при В2 форматните дигиталните печатни машини.

Xaar пак показаха нови печатащи глави, като една от разработките им е и за печат върху керамика. Mutoh представи пет нови  принтера, три от които бяха с европейска премиера. Новините от Roland DG бяха нов сублимационен принтер и индустриален флатбет UV принтер.  

 

Epson не остана назад и смело обяви, че ще замени лазерните принтери с мастиленоструйни. През годината Epson показаха и нова продуктова гама.

Междувременно се появи и нов играч на пазара на мастиленоструен печат – фирмата Radex.

Кодак се насочиха в производството на ново поколение производствени мастиленоструйни дигитални машини. Screen представиха свое ново поколение решение за мастиленоструен печат, а Canon също показаха мастиленоструена преса, която печата на офсетови хартии.

Fujifilm се фокусира върху бизнес модела за мастиленоструйния печат и официално представиха новата В2 формат Jet Press 720

 



През годината имаше и новини за различни дигитални машини за етикети. Xeikon разработва новата високоскоростна цифрова печатна машина за етикети, Cheetah , а FFEI демонстриха новите функции на Graphium на Label Expo Americas. Дори Screen и

Screen

Konica Minolta показаха на различни изложения свои решения.

 

При плоскопечатните машини излезе нов модел Océ Arizona.

Хerox обявиха, че ще закупят компании, които ще им помогнат да навлязат в бизнеса с мастиленоструйните машини и създадоха свой иновационен център, в който клиентите да тестват новите технологии.

 

Свой център за иновации в графичната индустрия отвори и HP същата година.  Ricoh заявиха, че новата им печатна система Ricoh VC60000 ще замести офсета за част от поръчките и показаха нова петцветна производствена печатна машина.

Две години след представането на drupa 2012, компанията Xeikon обявиха първата продажба на Trillium – дигиталната машина ще бъде използвана от френска компания за директен маркетинг и печат на сметки и извлечения. Продажбата беше обявена по време на Ipex 2014.

На същото изложение MGI показаха пет нови цифрови решения, а Коника Минолта представи новите си bizhub дигитални печатни машини. В началото на 2014 двете компании пък сключиха стратегически съюз за ускоряване на нововъведенията в областта на цифровия печат. Това стана след като Коника Минолта закупи минотарен дял от MGI.

Не по-малко успешно се развива и изложението FESPA, което стъпи на нови континенти (Африка) и се превърна в предпочитано място за обявяване на новостите при големите марки в дигиталния и широкоформатния печат.  Fespa Digital 2014 беше абсолютен успех, а плановете за Fespa 2015 са това да е най-голямото изложение на федерацията досега.

По време на Fespa компанията HP направи първите си продажби на новите принтери Latex 360.  A след няколко месеца HP представи и HP PageWide и с това даде заявка за навлизане в широкоформатния високоскоростен печат.  Първи продажби по време на FESPA, на новата печатаща глава за системите Vutek, направи и фирма EFI.

В света на нанотехнологиите
Не по-малък интерес предизвикваше и бившият партньор на HP – Бени Ланда. И тази година новините около него си останаха… новини. След шумното представяне по време на drupa 2012 на новите му нано машини, светът и тази година не видя работещ модел.

Противоречиви сигнали дойдоха от Manroland Sheetfed, с които израелецът сключи договор за производството на хибридна машина. От немския концерн обявиха, че производството ще се забави заради условия, които компанията на Бени Ланда не може да изпълни.

 

Все пак Бени Ланда заложи на PR публикациите и шума и това му осигури инвестиция от 100млн долара от Алтана Груп. Веднага след тази инвестиция Бени Ланда се зае с наномастилата и изясняването на цените им.  В крайна сметка обещанията останаха да бъдат изпълнени и резултатите – показани по време на drupa 2016.

В света на 3D печата
Още една ниша очаква своето развитие и навлизането на големите играчи, за да се развие – 3D печатът.
Тази година заявки за участие в този бизнес дадоха Konica Minolta като сключи договор за партньорство с 3D Systems, Roland представиха първия си 3D принтер. С  много серозни намерения са HP, които обявиха, че са приспособили термалната си инкджет технология за нова система за 3D печат.

И тази година 3D принтирането си остана бизнес с потенциал, но все още без сериозно приложение. Интересни новини, но в сферата на любопитното си останаха информации като производството на най-големия 3D принтер,  че астронавти ще инсталират 3D принтер на космическа станция и мн. др. подобни.

В света на софтуера
През годината основно събитие бе Adobe Max 2014, където бяха показани най-новите възможности на Adobe софтуера. Преднината пред конкурентите на Adobe става още по-недостижима със създаването на Creative Cloud Market и новината за закупуването на Fotolia.

 

Въпреки че Adobe обявиха че имат над 3,4 милиона платени абонати на Creative Cloud, то изследвания показаха, че над 40 процента от използващите Adobe СС нямат намерение да подновят абонамента си.

Естествено излезе нов CorelDraw версия X7, а  Quark представи QuarkXPress 2015.  През изминалата 2014  не липсваха новини за алтернативни безплатни или ниско бюджетни алтернативи като CHILI Publish, алтернативата на Adobe Illustrator – Serif и други софтуери за графичен дизайн.

При разработките и търговията с шрифтове новина е, че Monotype погълна FontShop, създадоха поредния безплатен софтуер за създаване и редактиране на шрифтове, а Enfocus зарадва потребителите с безплатния PitStop Font Fix. От 2014 насам вече можете и да изпробвате безплатно шрифт за 5 минути. Показхме ви и възможностите на TransType 4.

Едни от най-съществени новини за нови версии на софтуерни продукти са за Suite 14 на Esko, новият работен поток на KODAK – PRINERGY 6.1 в помощ на предпечатния процес, а също и ABBYY FineReader версия 12.  Да не забравим да отбележим, че през 2014 издадоха книга посветена на web-to-print.

Традиционно всяка година PrintGuide.info e в помощ на потребителите и ви запознава по-подробно с плъгини, макроси и скриптове в своя форум или на страниците на новинарското издание. Изминалата година не бе изключение и следяхме за вас няколко десетки такива като CdrPreflight, плъгина за добавена реалност Metaio, плъгина за  Adobe InDesign, улесняващ създаването на съдържание за различни платформи и др.

Не липсваха и интересни инициативи и приложения като подпомагане развитието на Krita в Kickstarter, безплатния софтуер за калкулации на запитвания за печат и новината за онлайн междуфайлов конвертор

Това бяха голяма част от световните новини, които ни направиха впечатление и смятаме, че имаха влияние върху развитието на печатния бранш през 2014 година.

Очаквайте и втората част на обзора, в който можете да видите какво се случи в България.  

Материала написаха: Деси Тодорова
инж. Пламен Давидов

Име: Деси Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините, както и кратък студентски стаж в БНТ и БНР.

Настоящи занимания: В последните пет години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в мислене, планиране и реализация на нови формати и проекти, които обогатяват и допълват настоящите сайтове.

В свободното си време: Активен блогър