3 в 1 устройство за 3D печат, сканиране и гравиране

3440
3 в 1 устройство за 3D печат, сканиране и гравиране

В платформата Kickstarter бе представен проектът Flux, който си поставя за цел да промени изцяло концепцията при 3D принтерите, като ги превърне в универсални модулни устройства.

3 в 1 устройство за 3D печат, сканиране и гравиране

 

Погледнат отстрани продуктът не е просто 3D принтер, а също така лазерен гравир, бормашина, лазерен скенер и много други – включително екструдер за втвърдяване на керамика и храни.

Концепцията позволява използването на различни накрайници, които могат да се проектират и от външни разработчици. Ето защо авторите на Flux твърдят, че той е домашна студио-лаборатория, в която може да направите различни уникални предмети.

 

3 в 1 устройство за 3D печат, сканиране и гравиране

Самото устройство има сравнително достъпна цена варираща от 499$ до 599$ в зависимост от вида на модела – Unlimited, Elegant и Simple. Сглобяването е много опростено, тъй като не са нужни инструменти, поради факта, че различните модули се скрепват посредством магнити. Принтирането е гарантирано от стъпкови двигатели и висока резолюция на печат, както и три охлаждащи вентилатора. За сканирането пък не е необходимо да бъдат разучавани сложни софтуери. Колкото до гравирането, то е постижимо благодарение на лазерната глава с мощност 200мW.

Управлението става посредством смартфон, таблет или друго устройство с Wi-fi връзка. Разработва се и софтуер, наречен FLUX Studio, чрез който ще се опростят процесите по моделиране, хардуерен контрол и конфигуриране на системата.

Източник: www.kickstarter.com
Текста написа: Антон Даскалов

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/