3D-печат на течен метал на стайна температура

2325
3D-печат на течен метал на стайна температура

Нов метод за 3D печат на триизмерни структури и проводници разкрива нови възможности за производство гъвкави и разтегливи електронни връзки.

3D-печат на течен метал

Технологичният пробив е направен в Държавния университет на Северна Каролина, САЩ. Изследователите са използвали сплав от металите индий и галий, която е течна при стайна температура. От нея са отпечатали триизмерна фигура. Също така са направили проводник. И дори малки буквички. Удивителното в случая е, че нито един от предметите не се е разпаднал.

Изследователите са прекарали години в разработване на метод за триизмерен печат с метал при стайна температура. Процесът използва игла за спринцовка, която капва малки сфери от метала, които се съединяват. Тънка коричка от оксид им пречи да загубят формата си. Така технологията може да се използва за екструдиране на проводници и сглобяване на малки структури, съставени от сфери.

Получените проводници са гъвкави и могат да се разтеглят, което прави тази технология за 3D приложима за производство на метални компоненти. „Тънкият слой оксид на повърхността на метала позволява образуване на механично устойчиви структури, достатъчно устойчиви, за да издържат на гравитацията и голямото повърхностно напрежение на течността“, според публикация, посветена на технологията.

Можете да видите видео, посветено на процеса тук:

Източник: news.cnet.com
Текста написа: Мартин Новев

Знаете ли каква е 3D печат? Можете да разгледате чудесната инфографика обясняваща процеса и приложението му тук.

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.