3D принтер за човешки тъкани от BioBots

2736
3D принтер за човешки тъкани от BioBots

Въпреки нарастващия брой донори на органи в Съединените щати, времето на чакане за трансплантации на органи може да бъде абсолютен кошмар.

3D принтер за човешки тъкани

 

Очакваното чакане за да речем, трансплантация на черен дроб обикновено е около пет години, но има щати, в които, трансплантацията се чака от почти десетилетие. Разбирайки какъв огромен проблем е това, стартъп компанията от Филаделфия, наречена Biobots излезе на сцената миналата пролет, въоръжена с една невероятно революционна идея: разработване и производство на 3D принтер, който може да печата истинска човешка тъкан.

Вече не просто с мечта, а с концепция, Biobots физически демонстрираха своя план на TechCrunch Display в Ню Йорк през май миналата година, като с 3D отпечатаха почти точно копие на прочутото отрязано ухо на Винсент Ван Гог. След зашеметяване на публиката в залата в онзи ден, оттогава Biobots си партнира с около 50 изследователски предприятия по целия свят, според интервю на изпълнителния директор Danny Cabrera. Тези партньорства не само дават невероятна сума за научните изследвания и разработването на технологията, но и позволяват на Biobots да стартира официално своя първи, наличен в търговската мрежа биопринтер BioBot 1. По принцип, всеки, който има едни излишни 10 000 долара в брой може да си купи собствен 3D принтер за човешка тъкан.

 

3D принтер за човешки тъкани

Макар Biobots да не е първата компания, която се опитва да създаде 3D принтер, който може да произвежда човешки тъкани, основната разлика в подхода се крие във вида био-мастило, което се използва. По същество, това мастило съдържа това, което се нарича фотоинициаторна пудра, която се втвърдява след облъчване със синя светлина с определена дължина на вълната. Този процес позволява на машината да печата биоматериал, без необходимостта от UV светлина или налягане, което много устройства за биопроизводство изискват в момента. По време на неотдавнашната фаза на проучвателна дейност на дружеството, Cabrera и неговият екип са направили това уникално био-мастило с отворен код, с което дават на изследователите в областта безпрепятствен достъп за подобряване или развиване на новата технология.

Това, което прави BioBot 1 особено пленителен за света на трансплантации на органи е фактът, че Biobots са оборудвали машината с два екструдера. Тези екструдери позволяват на машината да изгражда сложни структури (например, органна тъкан, кръвоносни съдове и т.н.), за които Cabrera вярва, че в бъдеще може да се използват за тестване на нови лекарства. Освен надеждата, че BioBot 1 ще се появи в лабораториите по целия свят, той смята също, че един ден може напълно да унищожи списъка на чакащите за трансплантация на органи.

Без значение колко революционен е принтерът за човешки тъкани на Biobots, Американската администрация по храните и лекарствата все още трябва да си набави много информация по отношение на неговото одобрение. През февруари, обаче, от Агенцията заявиха, че в момента разглеждат технологията със „значителен научен интерес“, макар прогнозата за това кога ще издаде одобрение да е все още неизвестна. Независимо от одобрението или не, не може да отрече колко невероятно полезен неизбежно ще се докаже 3D печатът на човешка тъкан.

Правейки иновативния 3D принтер достъпен за публично потребление е масивна стъпка в правилната посока към това да видим, как тази технология започва да води до реална промяна. Буквално е само въпрос на време, кандидатите за трансплантация на органи не само да получат облекчение по-рано, но и да имат възможността да виждат, как техните органи се печатат наистина пред очите им.

Източник: www.digitaltrends.com

Текста написа: Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.