5 неща, които наистина добрите печатници правят

2955
5 неща, които наистина добрите печатници правят

Norcross е в бизнеса с контрол на вискозитета над 80 години. През това време компанията е станала свидетел как „добри практики“ в индустрията идват и си отиват. Някои са се превърнали в стандарт, други са заменени от нови практики и технологии.

5 неща, които наистина добрите печатници правят

 

Често, когато става дума за „добри практики,“ не дискутираме нищо ново или революционно. Клиентите ни вече знаят повечето, ако не и всички. Повечето от тези практики изискват минимална или никаква инвестиция. Много от вас ще погледнат някои от вас ще погледнат някои от практиките с думите „това го правехме, но…“ Повечето, но не всички са базирани на управлението на мастилата. Това не е съвпадение, на това е базиран бизнесът ни. Може и да не ви казвам нищо, което вече не знаете, но се надявам това да подобри начина ви на работа сравнително бързо и лесно.

Практика номер 1 – разбъркване на мастилата
Когато мастилото стигне до помещението, в което се печат, то може да в било тествано, коригирано и смесено на друго място. За сравнително кратък период мастилото започва да деградира. По време на този период пигментът се утаява и разтворителят се отделя. Това може би не е било проблем в миналото, когато центробежните помпи бяха стандарт. Те са проектирани, за да стоят в контейнера с мастило и имат витло, разположено на дъното му. Разбъркването се случва едновременно с изпомпването.

След като индустрията премина към други типове помпи, разбъркването на мастилата по време на процеса на изпомпване вече не се случва. Мастилото просто се изтегля от контейнера без никакво разбъркване. Това може да доведе до вариации в света и непостоянно нанасяне, причинено от разделянето на мастилото на фракции. С други думи, не получавате равномерно покритие, защото мастилото не е хомогенно.

Нека използвам боята за пример. Когато купувате кутия боя от магазина, човекът, който работи с боите, добавя оцветителя, запечатва кутията и я поставя във високоскоростно устройство, което я разбърква, сваля от него, проверява цвета и ви дава боята, която сега е с правилния цвят. След това добавя една или две дървени бъркалки.

Може да не използвате боята през следващите няколко дни, затова, когато я отворите, тя ще е много гъста. Ако започнете да боядисвате без преди това да я разбъркате, ще ви е трудно да нанесете боята, съхненето ще отнеме много време и в крайна сметка ще използвате повече от нея, отколкото е нужно. Ако разбъркате боята преди употреба, ще ви е по-лесно да я нанесете, ще съхне по-бързо и можете да покриете по-голяма площ със същото количество.

Най-масовото решение е да добавите малка пневматична бъркалка към контейнера с мастило. Това осигурява разбъркването на мастилото и включването на мастилото, което се връща от системата за печат. В крайна сметка, получавате равномерно разпределяне на пигментите, багрилата и носителя, което е ключовата цел, която постигате чрез разбъркване на мастилото.

Практика номер 2 – осигурете постоянен вискозитет на мастилата
Това често е един от „ние го правехме, но…“ случаите. Бързо е, лесно е и виждам, че наистина добрите печатници го правят. Често за това е достатъчно да вземете проба от мастилото преди да включите мастилото в процеса. Да разчитате на допускането, че вискозитета е правилен, когато мастилото достигне до печатната машина, може да означава, че печатате поръчката на базата на грешна информация.

Да печатате с непостоянен вискозитет може да причини вариации на цвета, повишена консумация на мастило, прекомерна употреба на разтворители и други проблеми. Вижте текста 10 признака, че имате проблеми, свързани с вискозитета (на английски) за списък с проблеми, свързани с вискозитета. Да имате инструменти под ръка (които може да са толкова прости като чашка и хронометър), може да е разликата между качествен тираж и препечатване.

Практика номер 3 – пазете мастилото покрито по време на процеса
Ако вече правите това, вероятно сте наясно с предимствата и не можете да повярвате, че не всички го правят. Бил съм в много печатници и ви уверявам, че не всички го правят! Друго, което ми прави впечатление е, че оператори, които не го практикуват, признават, че е редно да го правят. Предимствата, ако вече не са очевидни, включват защита на мастилото от замърсяване от частиците във въздуха, контролира скоростта на изпаряване на разтворителя и дори защитава мастилото от абсорбиране на вода от влажността на въздуха. Добавянето на капак също така осигурява добро място за поставяне на бъркалката. Още веднъж, това са прости неща, но е свързващо звено, което виждам сред наистина добрите печатници.

Практика номер 4 – контрол на температурата на мастилото
Качеството на температурния контрол в управлението на мастилото все още е в детските си години. Да, има топлообменници и стаи с контрол на температурата. Също така, наистина добрите печатници все по-често възприемат температурата като средство за контрол на вискозитета и изпарението на разтворителя. За съжаление, съществуващите методи за контрол на температурата са несъвършени в много отношения.

Norcross бяха купени от Saint Clair Systems, Inc. през 2014. Целият бизнес на Saint Clair Systems е базиран на температурен контрол в различни точки по време на процеса. Оттогава аз се образовам за процеса на контрол на температурата, най вече по отношение на точките, в които възникват проблеми. Въпреки че добрите печатници в момента използват някаква форма на температурен контрол, те със сигурност ще се развият заедно с прогреса на индустрията. Това е обширна тема, с много възможности за подобрение.

Практика номер 4 – организация
Типа организация, за който става дума, когато си говорим за най-добрите, далеч надхвърля прегледността на работното място. В Norcross и Saint Clair Systems, залагаме на ефективни производствени техники, особено тези, свързани с концепцията 5S. За добро обобщение на 5S, дефиниция, предимства и безплатно ръководство, a вижте този текст (на английски). Предимствата дори включват подобряване на безопасността и условията на труд.

Автор: James Dulong
Източник: saintclairsystems.com
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.