7 неща за етикетите, които всеки трябва да знае

2236
7 неща за етикетите, които всеки трябва да знае

Етикетите за опаковани продукти могат да имат всевъзможни размери и форми. Те варират от такива без лепилен слой, които се лепят с лепило, IML (които се вграждат в опаковката при отливането ѝ) до самозалепващи, които могат да бъдат чувствителни на натиск, на топлина.

Етикетите, чувствителни на натиск са многопластови – горен слой, през който виждате, защото е прозрачен, лепилен слой, агент за освобождаване, който се грижи гърба на стикера да се отдели от лепилния слой, и четири слоя гръб. Всеки от слоевете може да варира в зависимост от продукта. В резултата на това има хиляди различни варианти етикети, чувствителни на натиск.

структура на етикетите

  1. Лепилата, използвани за етикети, чувствителни на натиск, варират широко в зависимост от предназначението им. Те имат и общи характеристики – лепилото им действа при всякакви условия, няма нужда да бъде активирано от вода, разтворители или топлина. Могат да формират връзка във всеки момент и залепват на почти всяка повърхност (хартия, пластмаса, стъкло, дърво, цимент и метали).
  2. Според изследванията, потребителите прекарват около две секунди и половина пред рафта, докато решават кой продукт да купят. Около 50% от решенията за покупка се взимат в магазина. Визуалната привлекателност на етикета има ключова роля в това 2,5 секундно решение.
  3. Етикетите, които се закачат, пришиват или поставят по друг начин на облеклата, често не се лепят, но размерите им варират в широки граници, както и тези на етикетите, които се лепят.
  4. Средностатистическата риза има поне два тъкани етикета (марка/размер), два отпечатани текстилни етикета (изисквани от законодателството, с инструкции за поддръжка) и три хартиени елемента – графичен етикет, цена и индикатори за ключови характеристики – например лесно гладене.
  5. Според някои изследвания нетипичния изглед на прозрачните етикети може да има положителен ефект върху начина на възприемане от клиента спрямо традиционните хартиени етикети и евентуално да повиши продажбите.

 

прозрачни етикети

 

  1. Освен информация за марката, етикетите могат да съдържат различни други типове информация, включително инструкции за употреба, съставки на продукта, цени, информация за гаранция, място на производство, специални устройства и регулации.
  2. Етикетите стават все по-умни – с RFID, която подобрява скоростта и точността на пренасянето на информацията, NFC връзки за инструкции, етикети, които променят цвета си за да илюстрират изтеклото време и промените в температурата, както и разнообразни секюрити елементи за борба с фалшификациите.

структура на етикетите rfid

Източник: news.averydennison.com
Превод: Мартин Новев

Ако търсите фирма в България предлагаща услугата печат на самозалепващи етикети на рола, можете да видите този линк: печат на самозалепващи етикети на рола

За текстилни етикети изполвайте този линк: печат на текстилни етикети

 

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.