Autobond планира демонстрация на нова технология на Ipex

1827

Британският производител Autobond планира да направи на Ipex 2010 демонстрация на технология, която отива далеч отвъд възможностите на ламинирането.

Autobond се надява да покаже възможностите на лситовия ламинатор Mini да печата прецизен UV лак върху матов ламинат с едно преминаване през машината. Това става с помощтта на мастиленоструйна технология.

Управителят на компанията John Gilmore обясни: “Световния пазар за този тип лак е значителен и около 95% от частичният UV лак, който се използва от индустрията, се нанася върху матов ламинат. Въпреки това, този процес обикновено се осъществява с помощта на традиционните технологии, което води до висока цена и голямо забавяне за късите тиражи.”

Новата машина Mini 36 TPM-SUV за пръв път ще предлага възможност да налага зонален UV лак върху матов ламинат, като ценовата ефективност ще се запазва дори при тираж от две или три копия. Всичко, което ще се изисква от оператора е да подаде на машината еднобитов TIFF файл. Времето за подготовка между поръчките практически ще бъде премахнато, а скоростта на работа ще е 30 метра в минута. Нанасянето на лак а и ламинирането става с едно преминаване през машината.

Машината ще използва LED лампи, които използват с около 20% по-малко енергия от еквивалентни UV лампи и имат дванадесет пъти по-дълъг живот. Наред с това, те не загряват и намаляват риска от пожар. Mini 36 TPM-SUV ще работи с листове с формат до 360 x 570. Autobond планират за в бъдеще да предлага системата за мастиленоструен печат на UV лак във всеки от стандартните си модели – с ширини на ролката 52, 76, и 105 сантиметра.

Mini 36 TPM-SUV

Източник: www.autobondlaminating.com

Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.