CTP за флексо клишета Kodak NX

929
CTP за флексо клишета Kodak NX

Разберете защо технологията NX стана изключително популярна и сред собствениците на марки и производителите на продукти, а не само сред печатниците.

CTP за флексо клишета Kodak NX

 

Когато говорим за флексо, а и при други технологии за печат, съществуват определени тънкости, които само добре запознатите с дадената технология професионалисти могат да управляват успешно. Много от тези тънкости обаче просто убягват на собствениците на марки, защото в повечето случаи не са запознати добре с процеса. За тях водещ е успешният краен резултат на тяхното задание за печат, а не спецификата на технологията, с която то ще бъде изработено. Ето откъде могат да възникват противоречия и конфликтни ситуации в отношенията между печатница и бранд.

Попадали ли сте в сходна “флексо дилема”?
Добрият Флексопечат зависи от много фактори, които не винаги можем да управляваме сами. Ако имате опит с тази технология, то със сигурност една или повече от тези ситуации ви е позната до болка:

 • Файловете за флексопечат изискват специален предпечат и управление на точките в ниските проценти
 • Нарастването на точката е нещо нормално и само най-добрите предпечатари могат да го управляват
 • Преливките не винаги стават добре, особено ако има лице в дизайна
 • Бялото не е много плътно и ако се печата подложка трябва да се печата на две последователни секции
 • Артефактите на флексопечата се виждат с просто око – разливане около точките, издължени точки и други
 • Мастилото се разлива по ръбовете на плътни области, например баркодове, подложки и други

Именно от тези ситуации може да зависи доброто изпълнение на дадена поръчка и съответно удовлетвореността на клиента. Опитните печатници са придобили завидни умения както в предпечата, така и в организацията на работата в самия процес с подобни поръчки. Техните технолози имат богат опит и бързо могат да преценят дали даден дизайн е проблемен или не, къде могат да очакват проблем, или как да го избегнат максимално. Какво остава обаче за доставчици на печатни услуги с по-малко опит или за самите брандове? Нямайки необходимите познания или иновативна технология, те

Собствениците на марки обаче, нямат познанията на експертните печатници в справянето с проблеми. Те не искат да се примирят с тези проблеми и притиснати от динамиката и ценовия натиск на пазара на крайните клиенти, започват да прехвърлят този натиск обратно към печатниците.

Не само това, но и маркетинг отделите започват да изискват много по-високо качество, повторяемост на печата, къси тиражи и какви ли не допълнителни екстри. Някои от тях, печатайки вече на дълбок печат, искат да прехвърлят част от продукцията си обратно на флексо, заради по-късите тиражи, изисквайки същата плътност и качество на цветовете.

И тук на помощ идва технологията Kodak NX, създала своеобразна революция във флексопечата. Тази технология предложи на пазара метод за изработка на клишета, който не само решава повечето от тези проблеми, но и създава нови възможности. Новата технология дава на печатниците инструменти, които те могат да ползват свободно за да извлекат максималното от технологията и възможностите на своите машини.

Какво представлява Kodak NX
Kodak NX не е просто една нова машина, която да добавите в работния си процес. Това e цялостна система за производство на флексо клишета по уникална, патентована технология. Благодарение на нея, флексопечатниците могат да се борят за поръчки, които доскоро са се печатали само на дълбок печат.

Какви предимства дава технологията
Flexcel NX ви дава възможност да се възползвате максимално от всичко, което дава технологията на клишетата и патентованите лазерни глави на Kodak.

 1. Печат на по-плътни и ярки цветове – благодарение на уникалната технология за създаване на миркорелеф върху клишето, може да се управлява преноса на мастило
 2. Спестяване на разходите за мастило
 3. Спестяване на разходи за изработка на фотополимерни клишета
 4. Намаляване на времето на престой на машината

Тук изброяваме само четирите основни преимущества на новата технология. В зависимост от конкретния случай в производството, то може да постигне подобрения и в повече посоки.

Какво можете да постигнете с технологията

Възможност за пресъздаване на файловете 1:1:1

Вариацията при флексопечата се формира на два етапа:

 • Първият етап е възможността да се направи точка, която отговаря 1:1 на подадената във файла – това е много трудно постижимо с повечето технологии, особено с конвенционалната. При нея формирането на точката е неточно и реално получаваме точки, които имат различна големина и форма от тези, които сме подали във файла за експонация.
 • Вторият етап е възможността за отпечатване на точката 1:1 както е създадена върху клишето – нарастване на точката, огъване или пречупване на малките точки по време на печат, натрупване на мастило по краищата на точките, изяждане на ръбовете на точката. Всичко това са проблеми, свързани с печата, които ни пречат да отпечатаме точките така, както сме ги създали на клишето. Частично тези проблеми се решават с “отрязване” на точките в ниските проценти, но не всички.

Натрупването на тези два проблема прави флексопечата непредвидим и труден за контролиране.

Kodak NX решава този проблем благодарение на комбинацията от няколко елемента:

 1. Патентована лазерна глава SquareSpot, която е в основата на експонаторите на Kodak
 2. Патентован, многослоен филм, който играе ролята на дифракционна решетка, която насочва светлината винаги надолу
 3. Ламиниране на филма към клишето преди осветяването, за да се ограничи достъпа на кислород и озон до клишето по време на осветяването.

По този начин можем да постигнем практически 1:1:1 възпроизвеждане на дизайна – каквото сме задали във файла, това се експонира на филма и това се полимеризира като точки на клишето.

Печат с точки с плосък връх
Печатът с плоски точки има редица предимства, които правят голяма разлика както в качеството на печат, така и в дългосрочните разходи за печат. Уникалната технология на Kodak, която оформя точките чрез ламиниран специален филм върху клишето, дава възможност да се полимеризират много добре оформени точки с плосък връх дори в ниските проценти, предоставяйки ефективен пренос на мастило. Ето някои от доказаните предимаства:

 • Точките са много по-стабилни на натиск дори ако са по-малки.
 • Плоският връх почти няма нарастване на точката при натиск по време на печат, за разлика от точките с объл връх, при които нарастването зависи много от настика на машината.
 • Точките са много по-издръжливи във времето и запазват качествата на клишето при по-дълги тиражи и повече ретиражи.
 • Натрупването на мастило по време на печат е много по-малко защото точките имат стабилна страница, която не се разпада толкова бързо по време на печат и съответно не създава области, които да трупат мастило.

Постигане на плътни цветове, включително бяло
Плътните и ярки цветове сред които и белия цвят, с които се слави технологията на дълбокия печат, вече не са запазени само за нея. Те са вече напълно достижими и при флексо. Благодарение на високата оптична резолюция на лазера от близо 9600dpi, Kodak NX може да управлява преноса на мастило в плътните области много добре.

В началото Kodak представи революционната технология Kodak DigiCap. Благодарение на нея печатниците имаха възможност да поставят микротекстура върху областите от клишета, които изискват по-добър пренос на мастило. Резултатите са няколко:

 • По-добър пренос на мастило, включително бяло мастило, когато се печата подложка
 • По-добро и равномерно пренасяне на мастилото, за гладки и постоянни цветове
 • Спестяване на мастило в някои случаи, в които по-високият пренос се е правил с анилокс с по-висок пренос на мастило

Именно благодарение на тази технология флексопечатниците навлязоха много по-уверено в пазара на гъвкави опаковки, като представиха решение на собствениците на марки за качествен печат, близък до дълбокия печат на много по-добра цена.

 

CTP за флексо клишета Kodak NX

 

CTP за флексо клишета Kodak NX

В последствие Kodak направи още една малка крачка за технологията и голяма крачка за флексопечатниците, като представи пет различни вариации на DigiCap. С тях производителят успява да реши последният проблем при печата на плътни цветове – дупките, които се оформят при нанасянето на плътни цветове.

Сега печатниците могат да избират от нови пет микротекстури в зависимост от нуждите си и крайните цели, които искат да постигнат.

 1. По-добро нанасяне на мастилото без артефакти и постигане на по-висока плътност на мастилата без смяна на анилокса
 2. Постигане на по-високи плътности с по-нисък анилокс, което спестява мастило
 3. Печат на много плътни цветове само с едно клише и един анилокс с висок пренос на мастило
 4. Намаляване на нуждата от натиск по време на печат
 5. Позволяват използването на по-меки подложки
 6. По-плътните цветове увеличават и цветовото пространство

CTP за флексо клишета Kodak NX

 

CTP за флексо клишета Kodak NX

CTP за флексо клишета Kodak NX

Печат с точно оформени елементи без разливане
Комбинацията от използването на новите микротекстури и възможността на експонаторите на Kodak да позиционират много добре точките по време на експонация, дава възможност за печат на плътни цветове без разливане. Това е основно предимство при две ситуации:

 • Ясно очертан и четим бял текст, който дупчи плътен цвят
 • Баркодове с много точни и ясни линии, добри при малък размер на баркода

 

CTP за флексо клишета Kodak NX

 

Ясно оформени елементи
Технологията на Flexcel NX позволява създаването на бариерна структура при печата на елементи като текстове или изображения, която да задържи разливането на мастило извън елемента, дори при висок натиск по време на печат.

 

CTP за флексо клишета Kodak NX

Благодарение на тази патентована технология можете да постигате качествени линии, очертания и елементи навсякъде в дизайна. Независимо дали става дума за баркодове, лога или други части от дизайна, визуалните резултати са неповторими.

Печат с хибридни растери
Системата Flexcel NX ви позволява да боравите свободно с растерите, с които разполагате. Можете да експонирате цял файл с някой от стохастичните или хибридните растери или да избирате отделни елементи от файла, на които да налагате растеризация с различни растери.

Системата разполага с редица растери, част от които са специално създадени за флексопечата. Те целят да подобрят качеството на печат, като премахнат стандартните проблеми, които се наблюдават при флексопечата.

Един от тези растери е Maxtone SX, който позволява постигането на плавни преливки и премахването на назърняването при преходите.

 

CTP за флексо клишета Kodak NX

 

Стабилни точки в граничните области
Уникална технология, която позволява създаването на малки точки в автоматично избрани области на клишето, с цел повдигане на “пода” на клишето, където това е необходимо.

Повдигането на пода се прави, за да се даде стабилност по време на печат на малките точки, особено ако те се намират на границата на даден обект или са поставени самостоятелно, без да са заобиколени от други точки, които да ги “поддържат”.

 

CTP за флексо клишета Kodak NX

Какви са предимствата на SquareSpot главата
В основата на технологията NX, както и на всички експонатори Kodak е залегнала лазерната глава SquareSpot. Благодарение на нея лазерните глави имат резолюция близо 9600 dpi и могат да създават точни, добре оформени лазерни петна.

Всичко това в комбинация дава възможност на експонаторите да управляват лазера много точно и да постигат гореописаните ефекти с точност и постоянство през времето.

SquareSpot има няколко ключови характеристики благодарение на които експонаторите на Kodak са едни от водещите във всички сегменти, в които присъстват:

 • Лазерната глава има много висока оптична резолюция от близо 9,600 dpi
 • Може да прави точно оформени квадратни точки с размер близо 10 микрона
 • Зоната на неопределеност (неконтролируемо разпръскване на лазера) е изключително малка и съответно резултатите са лесно предвидими

 

CTP за флексо клишета Kodak NX

 

В допълнение главата разполага с динамичен автофокус, който компенсира неравности по клишето, за да се гарантира винаги постоянен резултат.

Точността на лазера, възможността за създаване на малки, стабилни и повторяеми точки позволяват свободното използване на различни растери, като:

 • Специално създадения за флексопечат стохастичен растер Kodak Staccato NX
 • Хибридни растери Maxtone CX, SX и FX за различни приложения
 • Специалният растер Kodak Hyperflex, позволяващ създаването на малки точки, които да поддържат пода на клишето
 • Микротекстурата Kodak DigiCap, с която се подобрява преноса на мастило и неговото полагане върху печатната медия

Как се различават методите за правене на клишета
Клишетата представляват мономери, които имат свойството да полимеризират, когато са осветени с UV светлина. На пазара съществуват четири основни технологии за правене на клишета и гъвкави форми за печат. В тази част от статията ще обърнем внимание на водещите три. Това са:

 1. Конвенционална – с филм от CTF устройство
 2. LAMS – дигитални клишета с черна маска
 3. Kodak NX

Преди това обаче нека да се запознаем с някои ключови за процеса понятия, а именно какво е полимеризацията.

 • Полимеризацията представлява свързване на съседни молекули в стабилни вериги. Тя се влияе негативно от наличието на кислород и озон. Осветяването с UV светлина е ключов етап в нея, който може да доведе до два изхода:
  • правилна полимеризация – образуване на вериги там, където искаме

Или ако е недобре управлявана:

  • неправилна полимеризация – образуване на вериги там, където не искаме или липса на вериги там където ги искам

Припомняйки си това, нека преминем към трите обсъждани технологии за направа на клишета.

Конвенционална технология за клишета
В основата на тази технология е използването на филм с висока оптична плътност в процеса на осветяване на клишето. Това има за цел да ограничи достъпа на UV светлина в областите, в които не искаме да има печат. Тази технология е широко използвана и до днес, но тя е основната причина в миналото флексо печата да не може да се бори за високо качество.

Конвенционалната ехнология има два основни проблема, които дефинират и нейните недостатъци:

 • Независимо от използването на маси с вакуум между филма и клишето може да остане въздух – както казахме по-горе въздухът пречи на процеса на полимеризация.
 • Вторият проблем е, че свелината от UV лампите пада свободно и неконтролируемо върху клишето и се разпръсква в различни посоки.

Резултатът са точки с объл връх и размер по-голям от очакваното. И двете имат директно негативно влияние върху качеството, най-вече за ефекта, известен като нарастване на точката.

 

CTP за флексо клишета Kodak NX

LAMS технология за изработка на клишета
Следващата стъпка в приближаването на флексо печата към качеството на дълбокия печат е представянето на така наречената LAMS технологията. Това са клишета, които идват предварително обработени с плътна черна маска, която замества ролята на филма. Тази технология решава до голяма степен проблема с вертикалното падане на светлината. Черната маска е сравнително дебела и ръбовете й спират светлината, която пада под голям ъгъл.

За съжаление обаче технологията не успява да реши другия голям проблем на полимеризацията, а именно – достъпа на кислород по време на осветяването с UV светлина и реалното образуване на полимера.

В резултат точките създадени по тази технология често имат объл връх и много стръмни, близо вертикални страни. Това води до няколко нежелани ефекта по време на печат:

 • Прекалено нарастване на точката при по-голям натиск, заради облия връх на точката
 • Малките точки са нестабилни и често се “чупят” при по-голям натиск и изчезват от печат
 • Малките точки, които не се чупят се огъват, започват да трупат мастило и съответно вместо да печатат с върха си, реално печатат със странѝцата си. Наблюдението е създаване на малки, издължени растерни точки

Kodak NX – комбинира позитивите от двата свята
Новата технология на Kodak събира в едно предимствата от двете познати досега технологии, за да промени революционно флексо реалността. Технологията с филма има предимството, че ограничава достъпа на въздух до клишето по време на експонация. Технологията LAMS има предимството, че се справя по-добре с насочването на светлината.

NX технологията успява да се справи и с гореизброените проблеми като използва няколко наглед прости, но много находчиви подхода:

 1. Технологията използва специален дигитален филм, който се експонира на термален експонатор
 2. Термалният филм TIL е патентован, многопластов и неговата роля е да пропуска светлината изцяло вертикално под себе си, независимо от посоката под която тя пада на повърхността
 3. Филмът се ламинира върху клишето, което решава изцяло проблемът с достъпа на кислород по време на осветяване
 4. След осветяване филмът се отстранява и клишето се обработва по напълно стандартен процес, както всички други клишета

Резултатът е налице. Чрез новата технология се получават много стабилни печатни точки с хубави рамена. Те са с плосък връх, пренасят мастило точно толкова, колкото очакваме и имат много малко нарастване на точката дори при голям натиск. Освен това, технологията позволява наличието на малки точки, които имат същите характеристики и могат надеждно да печатат дори при голям натиск и висока скорост.

Преведено извън езика на “точките”, всичко това води до реални резултати на печат:

 • Възможността за печат на специални микротекстури, растери и други увеличават цветовото пространство на печат и дават качествен печат на преливки и плътни мастила
 • Печатницата може да спестява мастило от част от поръчките си, като печата с анилокси с по-нисък пренос на мастило и прави само един “удар” на подложките
 • Плоските точки са по-издръжливи във времето на изтриване и натиск и съответно клишетата имат по-дълъг живот, което води до значителни спестявания във времето

Убедете се сами в предимствата на NX
Защо не пробвате от първа ръка? Имате възможност да се убедите във всичко казано дотук с минимална инвестиция от ваша страна. Можете да поискате тестови клишета, с които да направите тестов печат и да направите реалната разлика.

Как и вие можете да тествате новата технология?
Тестовете се извършват в няколко прости стъпки:

 1. Можете да се свържете с нас на sales@gedbg.com или да попълните нашата форма за запитване за тестове на флексо клишета – целта да е да получим техническата информация, нужна за тестовете.
 2. Ние ще направим тестови клишета, с които ще ви помолим да отпечатате скали, за да направим профил на машината ви.
 3. След като направим профила на вашата машина, ще направим тестов комплект клишета за реална ваша поръчка.
 4. Ще ви изпратим клишетата за да печатате с тях и да се уверите в предимствата на технологията.
 5. Нашата препоръка е да тествате с поръчка, която вече сте правили с други клишета, за да сравните реалните резултати “преди и сега”.

За Kodak
Фирмата е един от лидерите в решенията за експонация на печатни форми за офсет и флексо. Патентованата лазерна глава SquareSpot продължава да прави революции в полиграфията и флексопечата не остава по-назад. Фирмата инвестира значителни ресурси в постоянното представяне на нови подобрения в своите системи, често достъпни за всички съществуващи клиенти

За ГЕД
ГЕД е дистрибутор за цялото портфолио печатни решения на Kodak и има дългогодишен опит в работата с технологията NX. Няколко български клиенти вече се довериха на екипа на ГЕД и NX и днес покоряват нови пазари благодарение на комбинацията от технология и практически знания, които получават от фирмата.

Интернет портал за печатни технологии.