EFI навлизат в цифровия печат върху керамика

2884

EFI обявиха сделка за над 20 милиона евро, с която купуват производителя на печатни системи за керамични плочки Cretaprint.

Очаква се базираната в Кастелон, Испания компания да допринесе с 5-7% в приходите на EFI през 2012. По всичко личи, че тази индустрия е в началото на трансформацията си към дигитални технологии. Технологичният началник на EFI Ghilad Dziesietnik каза,че компанията възнамерява да задържи 25 процентния дял на компанията в цифровия печат върху керамика. Той очаква и значителен ръст през следващите три години, защото Cretaprint са показали „изключителни бизнес резултати”.

EFI Ghilad Dziesietnik

Според Dziesietnik по света има между 12 000 и 15 000 производствени линии за керамика. Той добави и че Китай и Индия имат голям потенциал за развитие, въпреки конкуренцията на китайската компания Hope, благодарение на по-високото качество на продукцията на Cretaprint. Оборудването, произвеждано от компанията, използва мастиленоструйна технология и неорганични мастила за керамика, които се нанасят директно върху материала. Той се изпича при температура до 1 200 градуса по Целзий. Производствените линии работят със скорост до 40 метра в минута. Можете да видите видео на процеса тук.

„Производството на керамични плочки може да постигне много чрез гамата ни иновативни технологии”, каза Dziesietnik. „Очакваме да споделим успеха си с повече от 1 700 клиента на Cretaprint в световен мащаб и да разширим талантливата база служители в Кастелон”.

Изпълнителният директор на EFI Guy Gecht, каза: „От доста време следим трансформацията на печатът върху плочки от аналогови към цифрови технологии. Бяхме изключително впечатлени от бързия ръст и водещата позиция в глобален мащаб на Cretaprint.”

Cretaprint ще продължи да работи като независимо звено, под ръководството на сегашния си директор Victor Blasco. Администрацията на компанията ще бъде интегрирана с тази на EFI. Вероятно марката Cretaprint ще продължи да съществува под шапката на EFI, по същи начин, по който Vutek стана EFI Vutek.

EFI обявиха и предварителните си финансови резултати за последната четвърт на 2011. Компанията е имала рекордни приходи от около 163 милиона долара, в сравнение с 145 милиона за същия период през 2010. Това е осмата поредна година за EFI с двуцифрен ръст.

Източник: ir.efi.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.