HD Letterpress от Esko – решение, което прави металните и пластмасови опаковки по-привлекателни

1346
HD Letterpress от Esko – решение, което прави металните и пластмасови опаковки по-привлекателни

HD технологията на Esko вече може да се използва за фотополимерни форми с метален гръб, което позволява печат върху метални и пластмасови опаковки, например на аерозоли и напитки, с по-широка цветова гама, значително по-фини детайли и повишена производителност.

HD Letterpress от Esko

 

„Продукти като метални и пластмасови опаковки често се печатат чрез сух офсет. Печатът чрез тази технология на конични или цилиндрични опаковки, обаче, носи някои уникални предизвикателства, когато искате да постигнете максимално качество на печат. За разлика от останалите технологии, сухият офсет нанася няколко цвята мастило, „мокро-върху-мокро“ на една гума. След това изображението се трансферира върху опаковката,“ каза Thomas Klein, вицепрезидент на Esko.

„Този тип трансфер създава няколко проблема, които трябва да бъдат отстранени, за да може поръчката да изглежда добре и да бъде отпечатана безпроблемно. „С HD Letterpress, Esko разширява HD концепцията си за високо качество, за да разреши някои от тези проблеми,” обясни Klein.

Вградена дигитална UV глава е в основата на иновацията
 
Тя използва LED източник на UV светлина и разделителна способност от 4000 dpi. Това гарантира постоянно качество на изображението на цялата форма, защото всяка част от нея получава еднакво количество ултравиолетова светлина. Чрез адаптиране на UV светлината към характеристиките на полимерните форми със стоманен гръб. По този начин HD Letterpress позволява възпроизвеждане на по-остри страни на точките, което гарантира по-добро възпроизвеждане на светлите тонове и преливки. Интегрирания процес на UV експониране гарантира, че няма загуба на качество заради прах, пръстови отпечатъци или излагане на дневна светлина.

Оптиката с 4000 dpi предлага три пъти повече пиксели от стандартната резолюция от 2540 dpi. Това означава по-прецизно и рязко изображение и по-лесен за четене текст. Растерните точки са по-ясно очертани и оформени, защото се състоят от по-голям брой пиксели. HD Letterpress осигурява много по-добро възпроизвеждане на ярките тонове и равномерни преливки във всяка тоналност.

Повишена производителност и надеждност

Освен подобреното качество на изображението и формите, Esko HD Letterpress предлага висока надеждност и производителност през целия производствен процес. HD Letterpress CDI е до шест пъти по-бърз от традиционните системи за лазерно гравиране, когато става ума за експониране и проявяване. Това го прави една от най-ефективните у производителни системи на пазара.

Източник: esko.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.