Inkless – революционна технология за монохромен печат

877
Inkless – революционна технология за монохромен печат

От края на 2016 стартъп компанията Inkless работи над патентована лазерна технология за монохромен (черен) печат върху хартия и картон без необходимост от тонер, мастило или консумативи.

Чрез нея се цели да се навлезе на пазар, оценяван на 14 милиарда долара годишно, като същевременно се запази качеството и производителността. През 2017 технологията печели наградата на Nu.nl за стартъп, а миналата седмица бе съобщено, че е набрана инвестиция на стойност от 1 милион евро. С нея се очаква да бъде стартирано разработването на първия продукт.

 

 революционна технология за монохромен печат

Първото устройство се очаква да бъде в областта на опаковките и етикетирането. Според създателите на технологията именно този сегмент е доминиран от монохромния печат за кодиране и маркиране с текст и баркод. Очакванията са при успех в бъдеще да се създадат и друг тип устройства (офисни принтери, производствени машини, фискални устройства и други).

Сред предимствата на новата технология са екологичните аспекти, даващи ѝ предимство пред актуалните алтернативи. За сравнение едва 30% от тонер касетите се рециклират, а това води до образуване на отпадъци, които се разграждат в околната среда в продължение на 450 години. Липсата на консумативи ще редуцира чувствително разходите след закупуване на подобно устройство. Технологията също така гарантира достатъчно плътен и траен черен отпечатък.

Вижте повече във видеото:

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: inkless.ink

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/