KBA инсталира цветната дигитална преса, която печата на най-широка рола в света

1663
KBA инсталира цветната дигитална преса, която печата на най-широка рола в света

KBA обяви инсталация на машина, която вероятно е пълноцветната ролна дигитална преса с най-голяма ширина на печат в света. Машината печата едностранно с ширна от 1,6 метра. Компанията разкри и детайли за серията си дигитални системи RotaJet L.

RotaJet L

 

Пресата с ширина на печат 1,6 м била разработена по поръчка на клиент, който се занимава с промишлен печат. От KBA добавиха, че очакват одобрението на клиента, за да разкрият повече детайли.

„Доколкото знам, това е мастиленоструйната машина с най-висока производителност,“ заяви Oliver Barr, който отговаря за цифровите ролни преси в KBA. Както RotaJet L, така и направената по поръчка машина използват същата инкджет технология като RotaJet 76, със скорост 150 метра в минута. Печатащите глави са производство на Kyocera, мастилата са на водна основа.

В зависимост от ширината на главите, машините имат месечен цикъл на натоварване от 106-175 милиона страници А4. Barr отказа да посочи цена на отпечатъка заради голямото разнообразие възможни конфигурации, но каза, че тя ще е „от същия порядък“ като тези на конкурентните решения.

Въпреки че RotaJet L е проектирана така, че да може да работи със следващото поколение печатащи глави, Barr коментира, че това не значи, че платформата може да работи с глави от други доставчици и различни технологии на мастилото.

„Не е проектирана да работи с глави от други доставчици, ние сме доволни от главите на Kyocera, вярваме в тях и те са доказана технология,“ каза Barr. „Вярваме още, че мастилата на водна основа са правилната технология за тази печатна машина.“

Той обясни, че L сериите са семейство от 15 машини, които потребителите могат да конфигурират така, че да съответстват на нуждите им и имат възможност за обновяване на място, ако те се променят. Шаситата на машините могат да работят с всички ширини на роли за печат – от 890 до 1300 мм. Максималната ширина на печат се определя от броя печатащи глави, които са инсталирани в системата. Предлагат се пет варианта за ширината на печат 890, 1000, 1120, 1230 и 1300 мм. Броят глави варира от 8 до 12. Цветовите конфигурации са от 1+0 до 4+4.

Източник: KBA
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.