Landa достави първата си двустранно печатаща наномашина

1385
Landa достави първата си двустранно печатаща наномашина

S10P с формат B1 напусна завода на Landa в Реховод, обяви компанията в Twiiter. Машината е предназначена за печатницата от САЩ, Mercury Print Productions в Рочестър, Ню Йорк Mercury използват голям брой офсетови преси Heidelberg Speedmaster с формат B1.

S10P с формат B1

 

Компанията има и три високоскоростни мастиленоструйни системи Kodak Prosper. Две от тях са пълноцветни 5000Xli, а трета е черно-бял Prosper 1000). Mercury имат и цифрово оборудване за печат от HP Indigo и Xerox.

Съществуващите тестови инсталации на Landa в Graphica Bezalel в Израел и Edelmann в Германия са на модела S10, но за едностранен печат. Швейцарският производител на опаковки и рекламни материали Schelling също е инвестирал в S10, която в момента е в процес на инсталация.

Нанографският метод за печат на Landa включва трансфериране на образа върху материали чрез нагрято гумено платно. Версията на машината за двустранен печат с обръщане е изправила екипа по разработката пред серия технически предизвикателства.

Машината печата със скорост от 6500 листа в час при едностранен печат и 3250 листа при печат с обръщане. С опцията за високоскоростен печат тези стойности са съответно 13000 и 6500 листа в час. S10P може да бъде конфигурирана с от четири до осем цвята.

Източник: twitter.com/landanano
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.