Lumejet съчетава цифрова технология и класическия фотографски процес

1905

Lumejet ще покаже нов тип цифрови принтери, базирани на фотонична технология, на Digital Print UK в края на годината.

Lumejet е компания, основана през 2012 и оттогава е привлякла инвестиции от над 4,5 милиона британски лири. Lumejet е разработила принтер, който съчетава методите на цифровия печат с аналоговите фотографски медии, базирани на сребърни халогениди. Lumejet S200, е първият продукт на фирмата. Той използва система за печат, базирана на светодиоди. Тя е подобна на цифровите мастиленоструйни принтери с разликата, че вместо с мастило машината „печата“ със светлина. Тя осветява точки, които са с диаметър едва няколко микрона. След това изображението се прехвърля от негатив върху фотохартия.

Lumejet

Според Lumejet устройството може да отпечата еквивалент на растерен печат с разделителна способност от 8 000 dpi като експонира само 400 dpi. Това се дължи на възможността на системата да възпроизвежда полутонове подобно на аналоговия фотографски процес. Изобретателят на технологията и директор на нововъведенията в Lumejet е доктор Trevor Elworthy, бивш специалист по разработките в Kodak. Според него уникалният елемент при проектирането на Lumejet са специалните оптични влакна, които се използват за създаване на миниатюрните светлинни потоци и осигуряват изключително високата резолюция на системата.

Оптиката е ключовия елемент от печатащата глава на Lumejet и може да генерира светлинни точки с диаметър 4 микрона, което съответства на фоточувствителността на медията. Останалите елементи включват 300 броя 0,3 милиметрови светодиода, които могат да се намерят на пазара. Всяка глава има по 100 съответно за червена, зелена и синя светлина, подредени в три реда.

Elworthy обясни, че технологията използва цветен негатив, базиран на сребърен халогенид, който има три слоя, чувствителни към различните дължини на вълната на светлината (съответно червено, зелено и синьо). Тази технология на печат не нанася CMYK точки както при растерния печат, а разчита на припокриване между точките, което създава полутонове в отпечатъка.

Освен това, тъй като Lumejet работи в RGB, а не в CMYK режим, цветовата гама, която може да се възпроизвежда е много по-широка и цветовъзпроизвежданетое по-точно без нужда от използване на допълнителни цветове. Скоростта на печат на Lumejet е по-ниска от тази на тонерните или мастиленоструйни цифрови преси, но качеството на печат е много по-високо. Това прави системата подходяща за кратки тиражи с изключително високи изисквания за качество и по-конкретно за пазара на фотокниги.

S200 е ролна машина и печата с ширина 305 мм бяло поле, като по този начин намалява загубите на материал. Максималната дължина на изображението е един метър. Скоростта на печат е 40 метра в час, еквивалент на 250 листа A4. Цената на машината във Великобритания е 145 000 лири (около 175 000 евро).

Източник: outputmagazine.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.