MAN Roland: световен рекорд по скоростна смяна на пластини

1972
MAN Roland: световен рекорд по скоростна смяна на пластини

Немската печатницата Rösler Druck постави световен рекорд по смяна на пластини, с помощта на ROLAND 700 DirectDrive.

Тенденциите в световен мащаб за намалени тиражи и нарастване на асортимента на печатната продукция водят до нарастване и на броя подготовки за печат. Всичко това изисква оборудване за скоростна смяна на пластини!

В средата на януари тази година, в Rösler Druck беше инсталирана нова 6-цветна печатна машина ROLAND 700 DirectDrive, с двоен лакировачен модул. Световните тенденции и стремежа за иновация, явно е провокирал ръководството на тази печатница към рекорд в полиграфията.

Целта на рекорда е била да се осъществят, колкото се може, повече смени на пластини за 24 часа. Задължително условие за успеха е свеждането до минимум на времето за подготовка, като за целта е използвана ROLAND 700 DirectDrive. Опитът за рекорд е наблюдаван от ръководството на компанията Rösler Druck и нотариуса Хелмут Хана. Смяна на пластините е правена на  всеки 1000 листа четирицветен печат. Три пъти, в течение на цялата 24 часова работа, нотариус наблюдава дали се спазват всички правила на полиграфическото производство, проверявайки показанията на пулта, отброяването на листата и броя на използваните пластини.
Резултатът: 103 сменени форми (412 пластини) за 24 часа – това е световен рекорд!
Инвестициите в най-съвременото оборудване, с цел намаляването на времето за подготовка за печат, изцяло се оправдават. Рекордът показва на каква потресаваща ефективност може да разчита потребителя на техниката на MAN Roland и новата технология DirectDrive. Такава производителност и краткосрочен печат на тираж беше немислима до преди няколко години.
 

Източник: news.pechatnick.com

Интернет портал за печатни технологии.