manroland обяви фалит

3193

В петък manroland кандидатства за защита от несъстоятелност пред германския окръжен съд в Аугсбург, след като преговорите с потенциален инвеститор „се провалиха на финалната права”.

В изявление, публикувано на официалния си сайт, германският производител на печатна техника потвърди, че е бил принуден да започне процедура по несъстоятелност заради „драматичния спад в постъпващите поръчки” след средата на юли тази година. Компанията е подала молба, която да й позволи да довърши преструктурирането си като „длъжник във владение”. Това ще стане под наблюдението на назначения от съда адвокат Dr Frank Kebekus. Werner Schneider, финансов директор и данъчен консултант е бил назначен за финансов одитор и от него се очаква „своевременно” да оцени ситуацията на компанията.
В изявлението си, компанията декларира, че ще се стреми да запази ключови звена в рамките на продължаващите усилия за преструктуриране. manroland намали персонала си от 8 656 души през март 2009 до 6 500 днес. За 2012 са предвидени допълнителни съкращения до 6 000 служители.

Според информацията от manroland: „Започнатата процедура по несъстоятелност ни дава възможност да ускорим процеса на преструктуриране и да преведем компанията през трудния етап. Въпреки всички разочарования по пътя, който следваме, процедурата по несъстоятелност като длъжник във владение предлага значителни възможности, защото компанията има конкурентни продукти, нужните технологии и отличен екип.”

„С планираното включване на потенциален инвеститор и на основата на финансовата програма, координирана с собствениците на акции и банките, позицията на компанията щеше да се стабилизира.” Тъй като преговорите с потенциалния инвеститор са завършили неуспешно, компанията е взела решението за започване на процедурата по несъстоятелност:

„Решението беше взето заради поредния спад в постъпващите поръчки, който се появи в средата на юли и наскоро се засили. Въпреки че печатните системи на manroland все още предизвикват голям интерес, потребителите все по-трудно намират финансиране в резултата от финансовата криза. Освен това, засилената конкуренция доведе до по-високо ценово налягане и намали печалбите. Нивата на пазара в момента са едва на 50% от тези преди началото на кризата през 2008.”

„След първоначалните признаци на възстановяване в началото на финансовата година и през лятото, пазарът отбеляза нов спад, най-вече в САЩ и Западна Европа и в сектора на листовите преси. Същото се случи и в Китай, въпреки че там активността остава значителна. Този спад засегна цялата индустрия, тъй като тя не успя да го предвиди. В момента се търсят възможности за преструктуриране на manroland. В момента, работата на компанията продължава по обичайния начин. Тя има 6 500 служители, 5 000 от тях са в Германия.”

manroland обявиха оперативна загуба от 25 милиона евро за шестте месеца от 30-и юни 2011, което е по-малко от загубата от 46 милиона евро, регистрирани през същия период на 2010. Продажбите и постъпилите поръчки също са отбелязали ръст и са съответно 435 милиона евро (405 милиона през 2010) и 520 милиона евро (458 милиона през 2010).

manroland манроланд

На снимката: централата на компанията в Офенбах, Германия
Източник: manroland.com, printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.