Mimaki показа мастиленоструйния принтер UV-LED JFX500-2131 на drupa

2151

Производителят на широкоформатна техника демонстрира най-новата си плоска мастиленоструйна машина с UV сушене и LED технология.

UV-LED JFX500-2131Машината печата на материали с размер до 2 100 x 3 100 mm и използва шест нови печатащи глави от пето поколение. Скоростта й е до 60 квадратни метра в час при пълноцветен печат или 50 квадратни метра в час при пълноцветен печат с бяло мастило. Посетителите на drupa имат възможност да видят прототип на машината. Търговската ѝ премиера ще бъде на изложението Ecoprint в Берлин на 26-и – 27-и септември.

Маркетинг мениджърът на Mimaki за Европа, Mike Horston, каза, че JFX500-2131 ще има цена, с която ще конкурира плоските принтери Arizona на Océ. Той добави „JFX предлага по-висока скорост и качество, както и технология със сушене със светодиоди вместо използването на лампи, които са скъпи, несигурни и отделят прекалено много топлина.“

Сред предимствата на JFX500-2131 е възможността му да печата изключително малки детайли (с размер до 2pt). Това със сигурност ще бъде оценено от производителите на табели за търговки обекти и подобни продукти. Horston допълни: „Сред потенциалните ни клиенти са и офсетовите печатници, особено тези, които изпълняват много малки тиражи. Със скоростта от 60 кв. м. в час на  JFX500-2131, можете да прехвърлите тези поръчки на цифрова машина.“

Mimaki също така показва на drupa и V400-LX, първият латексов принтер в гамата си, както и базирания на солвентни UV мастила JV400-SUV, който е предназначен за устойчиви отпечатъци за външна употреба. Производителят заяви, че има засилено търсене на машините от серията JV400 след излизането на пазара на латексовия JV400-LX през февруари.

Заради голямото търсене има забавяне в доставките на JV400-LX и JV400-SUV. Horston каза: „Двете машини излизат от една и съща производствена линия, за това ще имаме възможност да произведем JV400-SUV, след като всички LX принтери са доставени. Очакваме да започнем да доставяме JV400-SUV в третата четвърт на годината, но големият брой латексови машини, които трябва да произведем, ни забавя.“

Източник: outputmagazine.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.