Miyakoshi демонстрира портфолиото си от оборудване за печат на етикети и други приложения

2417
Miyakoshi демонстрира портфолиото си от оборудване за печат на етикети и други приложения

Офсетовите и дигитални машини за етикети са сред основните акценти, демонстрирани от японския производител Miyakoshi Printing Machinery Co. на отворено събитие в завода му в Япония.

Miyakoshi MLP13C

На снимката: Miyakoshi MLP13C

Miyakoshi е доставчик на офсетови машини и довършително оборудване за производство на формуляри за почти 70 години. Технологията им за печат върху тясна рола и довършване се смята за най-добрата в индустрията и доминира в производството на бланки в Япония. Сегапредлага своите офсетови и мастиленоструйни технологии за печат на тясна рола на много OEM партньори като Kodak, Océ, Fuji Xerox и Fujifilm.

На събитие с отворени врати, пред аудитория от над 1300 души, Miyakoshi показа няколко нови технологии, които ще продава под собствената си марка. Петте показани решения за печат на етикети включват две офсетови и три дигитални системи. Едната от офсетовите преси е базирана на стандартна литография, а другата – на сух офсет. Освен решенията за печат на етикети, Miyakoshi показаха преси с течен тонер за печат на хартия и филм.

Офсетови преси за етикети

Ролната офсетова преса MLP13 на Miyakoshi е на пазара от 10 години, най-вече в Япония и Европа. Машината с ширина на печат 33 см предлага високо качество на цветовете и точност на регистъра за продукти като етикети за вино, които изискват печат с по-високо качество от стандартните офсет или флексо. MLP13 обаче е сравнително скъпа за преса за печат на етикети.

Новата MLP13C предлага същото качество на цвета и регистъра на конкурентна цена за пазара за опаковки. Тази машина е проектирана, за да бъде привлекателна за офсетови печатници, които искат да навлязат в производството на опаковки, машината отговаря на нарастващата потребност на пазара на етикети за малки тиражи и по-кратка подготовка. Машината включва система за бързо зареждане на пластините, специална конфигурация на намастиляващите валове и цифрово управление. Това позволява на MLP13C да печата с UV мастила със скорост до 220 удара в минута. Честотата на повторение (и рязане) варира между 13 и 35 см.

 

Miyakoshi MHL-13A 3000

На снимката: Miyakoshi MHL-13A 3000

Друга машина на Miyakoshi, MHL-13A 3000, не беше показана на събитието. Тя използва LED UV офсетова технология за печат на ръкави. Предназначена е за печат на етикети и фолио и се предлага с ширина на ролата от 33 или 45 см. Максималната скорост на печат е над 100 метра в минута, предлагат се и довършителни опции като топъл печат, ламиниране, перфорация и други.

Пълноцветни мастиленоструйни преси за етикети

Въпреки, че повечето материали за печат на етикети са базирани на хартия, печатът върху фолио винаги е желана възможност, а в някои случаи и необходимост. Затова повечето производители на дигитални системи за печат на етикети използват UV мастиленоструйни технологии, за да печатат на двата типа материали. UV мастилата, обаче, имат сериозни недостатъци: скоростта на печат е по-ниска, мастилата са скъпи, а животът на главите се съкращава. Нещо повече, UV мастилата миришат и характеристиките им на миграция ги правят неподходящи за хранителната индустрия.

Инкджет технология, базирана на водни мастила, предлага много предимства на производството на етикети в голям мащаб. Тя осигурява висока скорост, ниска цена, по-дълъг живот на главите и няма проблеми с миграцията. Решението на Miyakoshi с такава технология е MJP13LX-2000, ролна мастиленоструйна машина с пиезо технология, предназначена за къси тиражи етикети. Разделителната ѝ способност е 1200 dpi и тя печата до осем цвята със скорост от 80 метра в минута на материали с ширина от 15 до 35 см сушенето е с горещ въздух, машината може да бъде оборудвана с вградени довършителни модули.

Друго решение на Miyakoshi е MJP13LX-UV. Той е предназначен за производители на етикети, които искат да печатат на една машина както на хартия, така и на фолио. Според производителя това е първият принтер за етикети в света, който използва глави с резолюция 1200 dpi. Той предлага петцветен печат с UV мастила с ниска миграция скорост от 80 метра в минута на материали с ширина от 15 до 35 см.

Miyakoshi MKD13A е система за печат със сух тонер и лазерно щанцоване, разработена съвместно с Konica Minolta. Тя е достъпно цифрово решение за печат и рязане на етикети в малки тиражи. Разделителната способност е 1200 dpi, скоростта е 20 метра в минута с включено лазерно щанцоване и 30 метра в минута без него. Максимална ширина на печат 32 см.

Дигитални печатни машини с течен тонер за хартия и фолио

На събитието с отворени врати Miyakoshi показаха и три машини, които използват собствената технология с течен тонер на компанията – две ролни преси и една листова с формат B2.

Едната от ролните машини, MDP5000, е насочена към компании, чиито изисквания за качество не са удовлетворени от мастиленоструйната технология. Това включва печат на фотопродукти с наситена графика от вида, който се среща във висококачествените брошури, каталози и директна поща. Двустранната машина с течен тонер предлага високо качество, печат на персонализирана информация и е компактна. Тя печата с разделителна способност от 1200×1200 dpi със скорост от 65 метра в минута на рола с ширина 49 см.

Miyakoshi води агресивна политика за налагане на технологията си с течен тонер на пазара за гъвкави опаковки. Решението им в тази област е цифровата ролна преса MDP2500 с вграден модул за предварителна обработка на хартията, който гарантира по-добър трансфер.

Машината предлага едностранен печат с CMYK и бяло и е проектирана за къси тиражи на филми с дебелина 10 микрона и повече.  Разделителната способност е 1200 x 1200 dpi, скоростта е 54 метра в минута, максималната ширина на печат е 48 см.
Листовата преса с формат B2 MDP8000, предлага скорост скорост на печат от 8000 листа в час и възможност за печат на хромови хартии без предварителна обработка. Машината печата едностранно с резолюция от 1200×1200 dpi.

Източник: whattheythink.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.