Muller Martini инсталира първата система SigmaLine в Азия

1737

Компанията от Донггуан China Translation & Printing Service Ltd. (CTPS) е първият графичен бизнес в Азия, оборудван с цялостна система за производство на книги SigmaLine от Muller Martini. CTPS осигурява изгодно производство на книги с меки подвързии дори и в малки тиражи.

„Защо да пропиляваме знанието?” – този риторичен въпрос е на корицата на най-новата брошура на CTPS. В нея компанията информира клиентите си за разнообразните възможностите за производство на книги чрез цифров печат. Доскоро минималният тираж за производство на книги с меки подвързии чрез офсетов печат беше 1 000 броя. „С новата ни SigmaLine, целта ни е да предлагаме значително по-малки тиражи”, подчерта Gladys S. M. Lee, заместник-управител на компанията.

Според John D. Currie, глобален бизнес директор, от известно време е имало ясни сигнали от клиентите на CTPS, че те „искат да намалят ненужните количества продукция в складовете и затова желаят оптимизиране на производството на къси тиражи”. Според John D. Currie, CTPS налага тенденции в графичната индустрия: „Имаме млад изпълнителен директор и продължаваме да имаме изненадващи и нови идеи”.

Естествено, преди да инвестират в SigmaLine, Gladys S. M. Lee и John D. Currie са пожелали да видят системата за производство на книги на Muller Martini в действие. За целта те са посетили Европа. Има стара китайска поговорка, каза Gladys S. M. Lee, „Тя гласи: „Да видиш е да повярваш” и това, което видяхме в Европа определено ни убеди.”

Премиера със 150 гости
През пролетта на миналата година беше проведена азиатската премиера на SigmaLine. На нея имаше около 150 гости, поканени от CTPS, Muller Martini и HP. Посетителите също бяха убедени в качествата на системата. Многото посетители от Китай, Тайван, Япония, Корея, Сингапур, Австралия и други държави от югоизточна Азия едва са повярвали на очите си. „Те за пръв път виждаха в действие цялостна поточна линия за производство на книги, отпечатани чрез цифрова технология”, каза управителният директор на Muller Martini Хонг Конг.

Посетителите получиха възможност да видя в детайли работата на SigmaLine, докато системата произведе „Бюлетин за великия Китай”, публикуван от Muller Martini Хонг Конг. Бюлетинът бе отпечатан и завършен автоматично. След това беше показан на изложението Print China, което също беше проведено е Донггуан. Там изданието привлече интереса на аудиторията.

CTPS планира да използва новата производствена линия, за да произвежда три милиона книги годишно. Очаква се тиражите им да бъдат между 50 и 1 000 броя – предимно издания за училищата. CTPS е компания, основана през 1964 в Донггуан и в момента използва 26 печатни машини, с които отпечатва около 12 000 тона хартия годишно. Компанията произвежда и книги с твърда подвързия, чрез няколко машини за шиене Ventura и две линии Diamant от Muller Martini.

„Connex наклони везните”
Техниката, с която разполага CTPS включва цифрова печатна машина HP T300, SigmaFolder, SigmaCollator, SigmaBuffer, SigmaBinder, SigmaTower, SigmaTrimmer и SigmaControl. Фабриката заема почти 50 000 кв. м., служителите ѝ са около 1 000.

Според John D. Currie, основният елемент на системата е софтуера за управление на работния процес Connex. „Системата Connex е толкова лесна за употреба, колкото и цялата SigmaLine. Тя беше предложението, което наклони везните в полза на решението на Muller Martini”, каза глобалният бизнес директор на China Translation & Printing Service Ltd.

Connex гарантира безпроблемното взаимодействие на всички модули. Connex осъществява комуникацията между всички използвани машини и осигурява високо ниво на сигурност по време на производството. Решението генерира нужните инструкции за всички системи и улеснява подреждането групирането и планирането на поръчките. Това са незаменими качества, които ще стават все по-важни с нарастването на дяла на късите тиражи.

Източник: пресинформация от Muller Martini
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.