MUTOH Белгия спечели награди в две категории на Европейската асоциация за дигитален печат

2367

Световно известният производител на широко-форматни принтери и режещи плотери Mutoh Белгия беше удостоен с две награди от Европейската асоциация за дигитален печат (EDP). Наградата за „Най-добра технология за алтернативно мастило 2011“ беше спечелена от 3D UV фиксируемите мастила за Zephyr на Mutoh.

Принтерите от серията Viper TX Soft Sign с вграден каландер за директен печат върху полиестер, грабнаха наградата в категория „Най-добър широко-форматен текстилен принтер за 2011“. Наградите бяха раздадени на церемония по време на изминалото изложение FESPA 2011, в гр. Хамбург на 26 Май. Наградените 3D UV мастила и принтер Viper TX Soft Sign бяха показани на щанда на Mutoh.

Журито на Европейската асоциация за дигитален печат се състои от консултанти, редактори, инженери и специалисти в областта на дигиталния печат (EDP – www.edpassociation.com). Техническата комисия избра 3D UV мастилата за Zephyr принтера на Mutoh заради: „възможността за до 200 % разтегливост, което е идеално за приложения в областта на транспортната реклама. 3D мастилото на Mutoh предлага печат при скорости 20м2/ч при безупречно качество и започване на довършителни операции като рязане, ламиниране и др., веднага след печат“.

Коментарите на същата комисия за избора им в лицето на Mutoh Viper TX Soft Sign сериите принтери бяха: „Да, това не е първият принтер с вградена система за топлинно фиксиране на отпечатъците (каландер) от полиестер. Решението на Мutoh обаче, се отличава от конкурентните принтери с вграден каландер, чрез комбинацията от перфектно качество на печат, при високи производствени скорости на достъпна цена“.

EDP Асоциацията е основана от издатели на водещи Европейски списания, посветени на дигиталните печатни технологии и свързаните с тях продукти. Същите издатели покриват повече от 18 Европейски страни, а аудиторията им от читатели надхвърля 1.000.000. Оценяването и даването на наградите е въз основа на иновациите и новостите в техническите възможности, които продукта предлага. Иновацията може да бъде технология на печат, която подобрява скоростта, качеството, производителността или намалява вредното въздействие върху околната среда, както и разходите на потребителя.

Повече за 3D UV мастилата за Zephyr сериите принтери от Mutoh

Zephyr 3D UV

Новата серия UV 3D мастила за широко-форматния хибриден принтер Zephyr на Mutoh предоставят възможност за качествен печат на конкурентна цена върху гъвкави и разтегливи ролни медии (полимерни, cast фолиа и др.). Мастилата са с издръжливост на външни условия до 2 години без ламиниране и са подходящи за печат както върху ролни, така и върху плоски медии.

Предимства на новите 3D мастила:

 • Мек и гъвкав слой на мастилото върху отпечатани медии
 • До 200% разтегливост
 • Използването на 3D мастилата позволява каширане на отпечатаната медия върху криви, неравни и набраздени повърхности
 • Готовите отпечатъци са без мирис и са подходящи за интериорна реклама
 • Моменталното фиксиране на мастилата позволява извършването на всякакви довършителни операции веднага след приключване на печата.
 • Мастилата имат чудесна адхезия върху почти всички конвенционални и екзотични специализирани и не специализирани медии
 • Перфектно качество на отпечатъците
 • Много богата цветова гама
 • Без съдържание на летливи органични компоненти
 • Висока скорост на печат
 • Ниска консумация на мастило
 • Конкурентна себестойност

Viper TX Soft Sign принтери с вграден каландер за директен печат върху полиестерни материи

Viper TX Soft Sign

Серията специализирани принтери Mutoh Viper TX Soft Sign са проектирани специално за професионален печат на полиестерни платове с възможност за директна фиксация на мастилото. Двата модела разполагат с вграден каландер и могат да печатат на ширини 1620 мм и 2210 мм. Те са идеално решение за печат на флагове, текстил за декорация, дисплеи, банери и много други приложения, предлагащи комплексно решение за печат на полиестер с отворена или затворена структура.

Благодарение на опита и производствените възможности на Mutoh, Viper TX Soft Sign е надеждна производствена машина, включваща всички необходими функции и механизми за правилно зареждане, подаване с изпъване, транспортиране, изсушаване, фиксиране и навиване на готовите ролки с плат. Машината е оптимизиране за работа с мастилата на Mutoh, които са водно базирани дисперсни мастила за директен печат, без съдържание на вредни органични съставки (VOC – volatail organic compounds) и предлагат отлична издръжливост на UV светлина, пране и различни атмосферни условия. Отпечатъците излизат сухи и фиксирани към полиестерната нишка на плата и са готови за употреба.

Принтера включва няколко уникални специфични характеристики

ПЕРФЕКТНО ВОДЕНЕ НА МАТЕРИАЛА – Благодарение на двата ремъка в предния и задния край да се позволява точно подаване на плата през целия принтер и го държи плоско изпънат в цялата зона на печат. В задния и преден край има два „подвижни“ пръта, които държат плата да няма изместване и да бъде с равномерно изпъване докато преминава през системата за фиксиране. „Нишковия“ прът позволява воденето без усилие на плата около фиксиращия вал на каландера.

ВГРАДЕНО СУШЕНЕ НА ПЛАТА – Системата за сушене с инфрачервен нагревател и вентилатори изсушава отпечатания плат преди да стигне до секцията с каландера, изпарявайки водата от мастилото за да гарантира качествена фиксация.

ПРЕЦИЗНА ФИКСАЦИЯ – След изсушаването, отпечатания плат се подава в каландера, който се използва контактен барабан с вградена инфрачервена лампа. Типичната работна температура е 180 °C, а времето за фиксация зависи от скоростта и вида на плата, който се фиксира и не е необходимо изчакване за охлаждането му. Вграден таймер за включване позволява в началото на работния ден Viper TX Soft Sign да се включи за подгряване за да бъде готов. Сериозно преимущество на системата е възможността TX Soft Sign да бъде използван и като самостоятелен каландер, за фиксиране на платове, от печатани на друга машина.

ГОТОВ ЗА ПОЛЗВАНЕ – Фиксирания плат се подава към автоматична система за навиване, посредством статичен прът за изпъване, който генерира допълнителна тяга на плата, преди да бъде навит. Системата за навиване на ролките използва пневматичен вал. С използването на въздух под налягане шпулата на ролката с плата се затяга към оста, позволявайки перфектно развиване/навиване на плата по време на печат. Моторизираната система за навиване позволява използването на ролки с тегло до 150 кг, които автоматично се навиват и са готови за употреба.

За повече информация: ADCOM-официален дистрибутор на MUTOH за България
 

Интернет портал за печатни технологии.