Oще детайли за новата си печатна технологията Trillium на Xeikon

2311

Според компанията Trillium предлага най-добра скорост и цена без компромиси с качеството на печат.

На drupa Xeikon разкри подробности за Trillium. Новата технология е базиран на двадесетте години опит на компанията в електрофотографския печат и използва нова течна система за създаване на изображение, базирана на тонер с висок вискозитет (HVT). До скоро тази технология беше известна под работното си заглавие Quantum. Според компанията ефектът ѝ е значително намалени разходи, съчетани с голямо увеличение на скоростта, при запазване на високото качество и екологичност, предлагани от сегашните преси на Xeikon. За печатниците това значи, че вече няма да има нужда да избират между качеството, производителността и ниските разходи.

„През последните години беше общоприето, че печатниците избират електрофотографските преси за високо качество и мастиленоструйните за висока скорост и ниски разходи.“, каза изпълнителният директор на Xeikon Wim Maes. „Trillium променя този начин на мислена, като предлага най-доброто от двете технологии и намалява пропастта между скоростта/цената и качеството. Тъй като е базирана на тонер и не използва вода и летливи органични вещества, Trillium позволява и печат на медии без специална обработка.“

Съчетание между високо качество и скорост
Trillium е колоидна система от тонер и течност носител, което позволява частиците тонер да са с размери до 2 микрона. Това е 4 пъти по-малко от възможното с технологията със сух тонер. По-малките частици тонер позволяват печат с висока разделителна способност. Друго предимство на Trillium е възможността за висококачествен печат на изображения със средна и висока покривност, което я прави подходяща и за печат на рекламни материали. Освен това, технологията предлага значителен потенциал бъдещо развитие.

Съвместимост с технологиите за рециклиране
Според Xeikon Trillium е напълно съвместима със съществуващите инсталации за премахване на мастилото и рециклиране и това вече е изпробвано. Също така, новият тонер не съдържа летливи органични съединения, а течността носител се рециклира в печатния процес без да се изпарява. Съществува и възможност тя да бъде заменена с растително масло, което ще направи новия тонер напълно екологичен.

Технологията първо ще се появи в машини за печат на документи
Xeikon ще включат технологията Trillium за пръв път в нова гама печатни машини, предназначени за печат на документи и рекламни материали. Новата гама преси, базирана на Trillium ще бъде продавана паралелно със сегашните серии 8000.


на снимката: Trillium по време на drupa

Източник: прессъобщение на Xeikon
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.