Scodix ще покаже Scodix Ultra Pro и полимера Spot 80 на Graph Expo

1861
Scodix ще покаже Scodix Ultra Pro и полимера Spot 80 на Graph Expo

Scodix ще покаже нов полимер, разработен, за да възпроизведе ефекта на нанесен чрез офсет или ситопечат частичен UV лак. Другата новост от компанията е версия на машината Scodix Ultra.

Scodix Ultra Pro и полимера Spot 80

 

Полимерът Spot 80 е разработен специално за нанасяне с малка дебелина (под 40 микрона) и ще допълни полимера PolySense 100, предлаган от компанията, който се нанася на слой с дебелина 70-100 микрона. Mark Nixon, управител на британския дистрибутор на Scodix, Conversion, каза, че недостатъкът на съществуващия полимер за нанасяне чрез дигитален печат PolySense е, че той губи част от гланцовия ефект и няма същата покривност, когато се нанася на слой с дебелина под 40 микрометра.

„Когато нанасяте висок слой, PolySense 100 е по-лъскав от офсетовия или сито частичен UV лак, но ако го нанесете на по-тънък слой, хората казват, че ефектът не е същия,“ каза той. За да получим ефекта, който хората свързват с частичното UV лакиране с полимер с нисък слой, трябваше химически да променим начина, по който той се свързва с материала.“

Spot 80 открива баланса между това да е достатъчно течен, за да минава през дюзите и да има правилния вискозитет, за да осигури високо гланцово покритие и покривност върху материали с ниска плътност.“ Nixon добави, че Spot 80 е много по-ефективен за частично лакиране на материали, които не изискват постигане на релеф., защото нанасянето на много по-малко полимер значи по-ниски разходи за печатницата.

Разработката на новия полимер е довело и до представянето на новата система Scodix Ultra Pro, която има същите спецификации като Scodix Ultra, но има три резервоара за полимер, което позволява на оператора да превключва между различните приложения.

Освен полимерите PolySense 100 и Spot 80, потребителите могат да изберат ароматизиран полимер за третия резервоар, което това е първо приложение. Очаква се този резервоар в бъдеще да предложи разнообразни ефектни приложения за подсилване на ефекта от печата.

Източник: Scodix
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.