Vareo на Muller Martini впечатли посетителите на Hunkeler Innovationdays

2052
Vareo на Muller Martini впечатли посетителите на Hunkeler Innovationdays

Световната премиера на Vareo беше основна атракция на щанда на Muller Martini на Hunkeler Innovationdays в Люцерн. Голям брой посетители искаха да видят системата за лепене на книги, която има три стяги, всяка от които се управлява независимо чрез серводвигател.

Vareo на Muller Martini

 

Muller Martini показа на живо Vareo, система, която предлага максимална гъвкавост и производителност до 1350 цикъла на час. Машината беше демонстрирана в Люцерн в гъвкаво решение, със системи на партньорите Hunkeler, Heidelberg, ATS и Polar, което позволява цялостно производство на книги на павилиона. То се състои от дигитално отпечатано съдържание (на рола) и корица, които се скрепват с топло лепило и се режат тристранно. В тази конфигурацията следенето за съвпадение на корица и тяло ставаше с помощта на баркодове.

Идеален за къси тиражи

„Vareo е брилянтна машина,“ каза Gottfried Leuenberger, началник на довършителния отдел на швейцарската компания W. Gassmann AG. „Подобни решения са нужни, защото тиражите стават все по-малки. Особено впечатление ми направи изключителното качество на крайния продукт.“ Trond Erik Isaksen, основател и управител на Livonia Print в Рига, Латвия, също беше ентусиазиран от Vareo: „Перфектната машина за цифров печат – идеална за къси тиражи.“

За Samir Graba, управител на Société Imprimerie Beta в Ариана, Тунис, Vareo е „идеалното модулно решение за дигитален печат, но също така за средни тиражи от офсетов печат. Мисля, че новата технология на Vareo е много интересна – това е малка, но хитра машина.“

Мултифункционална машина за офсет и дигитален печат

Samir Graba подчерта, че благодарение на отличното си съотношение цена-производителност, Vareo не само е подходящ за цифрови тиражи, започващи от едно копие, но е подходящ и за средни тиражи, независимо дали са произведени чрез цифров или офсетов печат. Това го прави идеалната система за специалисти по книговезане и печатници, които работят с конвенционални технологии и планират да навлязат или вече са навлезли в цифровия печат.

Гъвкавостта на Vareo позволява използването използването му за разнообразни приложения. Фотокниги, персонализирани каталози и висококачествени брошури, могат да бъдат произвеждани изгодно, благодарение на краткото време за подготовка (под една минута за формати от A4 до A5). Това е незаменимо за ултракъси тиражи и кратки срокове за производство. Така висококачествени книги могат да бъдат произвеждани изключително бързо и първото копие има търговски вид.

Presto II Digital като колонаборна машина

Освен Vareo, Muller Martini показа на щанда си на Hunkeler Innovationdays как системата Presto II също е идеално решение за набиране на коли. Той може да се използва за производство както на офсетово, така и на дигитално отпечатани продукти. Отпечатаните чрез дигитален печат коли на изложението бяха сгъвани чрез сгъвачка TH 56 и набирани чрез Presto II Digital преди завършеното книжно тяло да бъде залепено с Vareo.

„Тъй като сега сме активни и в дигиталния печат,“ обясни Gottfried Leuenberger, „аз, разбира се, следя въпроса отблизо. Нашата система за телово шиене Primera е готова за цифров печат, заради което разгледах внимателно опциите за онлайн довършване, предложени от Muller Martini в the Presto II Digital. Защото няма съмнение, че дигиталният печат е бъдещето.“ Въпреки че Livonia, в която има 20 системи от Muller Martini (само една от които е на повече от 5 години), не произвежда тиражи от по-малко от 500 броя, за Trond Erik Isaksen беше интересно „да види какво се случва на пазара за къси тиражи. Тъй като през 2015 няма друго значимо шоу, Hunkeler Innovationdays за мен беше златна възможност да видя нововъведенията на производителите на машини след Drupa 2012.”

“Посоката е ясна – къси тиражи“

ABC Press от ЮАР, също е свързана с Muller Martini от дългогодишно партньорство, базирано на три машини за концево шиене на книги Ventura, две системи за лепене на книги Acoro A5, линия Diamant и телова шивачка 335. Компанията в момента иска да навлезе дигиталния печат. „Защото виждаме същата тенденция,“ каза Roger Gladwell, CТP мениджър, „на ясно преминаване към по-къси тиражи по-често повтаряне на поръчките. Затова за нас беше особено интересно да видим довършителните решения на Muller Martini“ в Люцерн.

Източник: пресинформация на Muller Martini
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.