WWF направи PDF, който не може да бъде отпечатан, за да “спаси дървета”

2497

Графичната общност понесе тежък удар в продължаващата битка срещу широко разпространеното схващане, че печатът върху хартия запада, след като WWF започнаха да разпространяват “зелен файлов формат”, който не може да бъде отпечатан.

Форматът на природозащитната организация World Wildlife Fund, който е просто PDF, със забрана за печат, цели да “спре ненужното печатане и да окуражи по-отговорна употреба на хартията”. В широко отразена в медиите кампания WWF разпространява слогана “Запази като WWF, спаси дърво”. Според интернет страницата за представяне на новия формат, WWF целят и да направят лесно “за всеки да помогне за запазването на нашите гори”.

Файловият формат на WWF е тежък удар срещу каузата на организацията Two Sides, която цели да демонстрира, че производството на хартия не е процес, който вреди на околната среда и унищожава горите. Директорът на Two Sides Martyn Eustace каза: “WWF направиха абсурдно изявление, основано на погрешни доводи, първият, от които е, чрез хартиената промишленост унищожава дървета, а вторият, че гледането на документите на компютър по някакъв начин е по-добро за околната среда”

“Дърветата са възобновим ресурс и печатът на хартия определено в сред най-адекватните начини за комуникация, докато се прави правилно. WWF има много добри инициативи, но е опасно да внушават, че електронната комуникация не вреди на околната среда – тя има собствен ефект заради енергията, използвана за захранване на електронните устройства.”

Two Sides отговориха изпратиха отворено писмо до WWF във връзка с обявяването на “зелената” версия на Adobe PDF, която не позволява печат на документа. Директорът Martyn Eustace описа инициативата като “Опит да изобличи неправилните схващания на обществото в духа на Оруел, защото то заслужава по-добро отношение.” Той предупреди, че около две трети от компютрите в ЕС са включени постоянно, което води до консумация на енергия за сървъри и IT оборудване, която надхвърля тази на въздушния транспорт. Eustace допълни, че истинската цена на електронната комуникация често е подценявана.

“Окуражаването на преминаването от базирана на хартия към електронна комуникация, без да се вземе предвид ефекта върху околната среда и сравняване на въглеродния отпечатък на двата носителя е просто безотговорно, заяви той. Той предупреди WWF, че твърдението им, че файловият формат “спасява дървета” е подвеждащо, при положение, че горските площи в Европа нарастват с 1.5 милиона футболни игрища годишно и днес са с 30% по-големи, отколкото през 1950.
 

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Коментирай във форума тук.

Реклама
www.bgoferta.info
Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона „Поискай оферта“.

Интернет портал за печатни технологии.