Xaar пусна нова печатаща глава за керамика

1763
Xaar пусна нова печатаща глава за керамика

За разлика от другите аналози, Xaar 001 генерира обем на капките до 200 нанолитра.

Xaar пусна нова печатаща глава за керамика

 

Xaar пуснаха на пазара пиезо-мастиленоструйни печатащи глави, предназначени специално за печат върху керамика. За разлика от „полиграфическите“ глави с обем на капките, изчисляван в пиколитри, новата „керамична“ глава Xaar 001 генерира капки до 200 нанолитра, което позволява с нея да се нанасят покрития като мастила с тежки пигменти с размер до 25 µm.

Главите Xaar 001 могат да нанасят до 700 г/м2 покритие на част, което позволява на повърхността да се образува контрастен релеф. Според Xaar, този подход е значително по-евтин и по-ефективен, отколкото други подобни технологии, както и позволява „миксиране“ на ефектите в рамките на един напечатан продукт. Освен това, главите на Xaar позволяват на медиите(продуктите) да се нанасят специални покрития: антибактериални, антиплъзгащи, водоотблъскващи и така нататък.

Сред другите характеристики на новите печатащи глави могат да се отбележат системата за рециркулация на мастилото и вакуумно почистване на дюзите, което гарантира постоянното поддържане големите частици в суспензия, свеждане до минимум на прекъсванията на производството, които могат да причинят запушените дюзи и гарантира бързото стартиране и бързото възстановяване от механични вибрации.

Световният дебют на мастиленоструйните глави за печат върху керамика Xaar 001, се състоя на изложението Tecnargilla, което се проведе през септември в Римини (Италия). Там производителят, заедно със своя партньор Intesa Sacmi са демонстрирали новата глава на принтера DHW 700.

Източник: www.printdaily.ru

Интернет портал за печатни технологии.