Xeikon ще покаже новата тонерна технология на drupa

2164

Xeikon ще демонстрира потенциално революционна нова печатна технология, базирана на тонер. Според компанията тя ще съчетава висококачествен цветен печат с 1 200dpi със скорост и разходи, подобни на тези на инкджет технологията.

Xeikon 8800Според производителя, новата платформа Quantum ще предлага резолюцията от 1 200 точки на инч на сериите Xeikon 8000, но на цена и скорост, подобни на тези на високопроизводителните мастиленоструйни печатни машини. Xeikon ще запази подробностите в тайна до специална конференция на четвърти май на Drupa. Производителят разкри, че технологията, използвана в Quantum е била разработена преди около 50 години от компания, която Xeikon тайно са купили преди две години.

Въпросната компания не е спомената в годишния доклад на собственика на Xeikon, Punch Graphix. Това навежда на мисълта, че тя не е била отразена в баланса, за да даде възможност на Xeikon да продължи разработката ѝ в пълна тайна. Quantum ще бъде на Drupa само като технологична демонстрация. От Xeikon вече заявиха, че бъдещите им продуктови линни печатни машини ще бъдат базирани на нея, но не уточниха кога може да се очаква търговска версия на концепцията.

Изпълнителният директор Wim Maes каза, че продуктът е плод на желанието да се избегнат компромисите, след като в Xeikon забелязали, че за някои приложения с големи обеми продукция печатниците са принудени да заменят качеството за високата производителност и ниска цена на мастиленоструйната технология. Maes е отхвърлил идеята компанията да предлага инкджет системи на друг производител като лесна възможност. Вместо това Xeikon изглежда са намерили начин да отстранят фундаменталните ограничения на скоростта, заложени в електрофотографския процес, за който е трудно да възпроизвежда висока резолюция при висока скорост, защото използва прах вместо мастило.

Според Ralf Schlozer от Infotrends, всичко навежда на мисълта, че Quantum използва технология с течен тонер, подобна на тази на HP Indigo, която премахва някои от ограниченията на скоростта на сухия тонер. Скоростта ще трябва да е двойно или тройно по-висока от тази на съществуващи машини като Xeikon 8000, който печата с 19 метра в минута. Като се вземат предвид традициите на Xeikon, най вероятно машината ще е ролна, коментира Schlozer.

Quantum ще е насочена към производството на книги, промоционални материали и директен маркетинг и Xeikon казаха, че ще дадат възможност на сегашните потребители за обновяване до новата технология. Производителят ще използва Drupa за да представи и сериите 8000. Новите модели 8500, 8600 и 8800, включват режим за оптимизация на тонера, който намалява разходите за експлоатация като снижава разхода на тонер с до 50% за поръчки, които изискват по-ниско качество.

Източник: printweek.com
Текста написа: Георги Чакъров

Интернет портал за печатни технологии.