Riso планира да купи бизнеса с мастиленоструйни глави на Toshiba

154
Riso планира да купи бизнеса с мастиленоструйни глави на Toshiba

Riso планира да придобие бизнеса с мастиленоструйни печатащи глави на Toshiba Tec, като част от своята стратегия Vision 25 за разширяване на бизнеса си с мастиленоструйни принтери.

Страните планират да финализират сделката до няколко месеца, тъй като продажбата изисква редица правни процедури, включително отделяне на целевата компания в отделно дружество.

В момента бизнесът с печатащи глави е собственост на Toshiba Tec и нейното дъщерно дружество Tec Precision (известно като TPI). Подразделението за мастиленоструйни глави е малка част от цялостната дейност на Toshiba Tec, която се занимава основно с печатащи устройства, използващи електрофотографска печатна технология. От друга страна, TPI се занимава с производство не само на мастиленоструйни глави, но и на тонери.

 

 

Очаква се Riso да плати 39,18 млн. паунда, които ще бъдат разпределени между Toshiba Tec и TPI, като точните суми ще бъдат определени по-късно. Разбира се сумата предстои да се доуточнява. Тази цифра се равнява на пет пъти стойността на нетните активи и седем пъти оперативната печалба на бизнеса с мастиленоструйни глави на Toshiba. Все още обаче не е ясно какво точно включва тази договореност. Не се споменава нищо конкретно за интелектуалната собственост или заводите и производствените активи. Трудно е да си представим как производството на мастиленоструйни печатащи глави може да бъде преместено от съществуващия завод на TPI в Мишима, Япония, тъй като TPI все още планира да експлоатира това предприятие за производство на тонери.

Riso планира след приключване на сделката да създаде дъщерно дружество, което да управлява придобития бизнес.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.