Автоматизирани решения за индивидуална обработка на изображения от Elpical

2155

Elpical Claro е цялостно решение за управление на изображенията в работния процес за печатници, издателства и компании за онлайн комуникация, които имат нужда от бърза обработка на голям брой изображения.

Claro използва Claro Individual Image Analysis, за да анализира изображенията едно по едно. Приложението проверява голям брой параметри, след което обработва изображенията, за да извлече възможно най-добрите резултати. Програмата може дори да обработва изображения, които са вградени в PDF файлове.

Индивидуалният подход осигурява отлични резултати

Традиционният метод за обработка на голям брой изображения обикновено се изчерпва с прилагането на един и същ набор от филтри и алгоритми към всяко от тях. За съжаление този подход просто не върши работа. Звучи противоречиво, но автоматизираната обработка на голям брой снимки изисква индивидуален подход. Тук се появява и ролята на Individual Image Analysis. Този алгоритъм анализира всяко от изображенията като след параметри като рязкост, яркост, контраст, баланс на цветовете, тоналност на кожата, Exif информация за снимката и много други.

Този анализ е в основата на технологията за обработка на изображения на Elpical. Така тя гарантира постоянни висококачествени резултати, дори когато в произхода и качеството на изходните файлове има значителни разлики. Например, степента на изостряне на изображенията се съобразява с остротата и нивата на шум в оригиналния файл. Добавен е и прецизен филтър който намалява артефакти, които може да се появят в резултат на изострянето и дори намалява съществуващите дефекти от JPEG компресия.

Claro може да променя контраста само в определени зони, без да променя цялостната яркост на изображението

Индивидуалният анализ се грижи тази техника да бъде прилагана само към изображенията, които се нуждаят от нея и само към частите от тях, в които е нужно засилване на контраста. Claro автоматизира и други операции от обработката на изображения, като преобразуване в различни формати и конверсия на цветовете, управлявана с ICC профили, промяна на размера на изображенията, намаляване на разхода на мастило чрез задаване на максималния процент намастиляване и много други.

Claro може да работи с практически всички формати за изображения (TIFF, JPEG, DCS-RAW, Photoshop EPS, BMP…) Поддържаните формати, в които приложението може да записва обработените файлове са TIFF, JPEG, GIF, PNG, GIF, PNG, EPS, PSD (със запазване на слоевете от изходния файл).
Claro може да оптимизира нюанса, цветността и яркостта на изображенията съобразно предпочитанията на потребителя и нуждите на конкретната публикация. Програмата автоматично разпознава и оптимизира човешката кожа както и природните зелено и синьото в снимките. Има и автоматично разпознава и премахва ефектът на червените очи.

Приложението работи с Windows, Mac и Linux и се предлага в две версии: Claro Premedia и Claro Single. И двете версии могат да следят зададени папки и да обработват файловете, копирани в тях. По този начин обработката на голям брой изображения е по-бърза и дава по-добри резултати от алтернативните методи. Сървърно базираната версия Premedia има по-големи възможности, като интеграция в Indesign и Photoshop и може едновременна да обработва до 4 задачи.

Източник: elpical.com

Софтуерът се предлага в България от фирма Гед.
Фирма Гед, съвместно с 4PEES има удоволствието да предложи 10% отстъпка от цената на продукта за всички сключени договори до края на месец април.

Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.