Безплатен скрипт ви позволява да завъртате определени символи в Indesign

1411
Безплатен скрипт ви позволява да завъртате определени символи в Indesign

InDesign позволява да завъртате текстови символи само, ако ги конвертирате в криви. Но как да постъпите, ако искате да запазите текста годен за редактиране, но все пак да завъртите буквата.? Има си скрипт за това.

скрипт ви позволява да завъртате определени символи

 

Японската версия на InDesign позволява завъртане на букви, но никоя от другите не поддържа такава функционалност. Характеристиката за завъртане на символа, обаче, е достъпна под капка чрез скрипт. Уловката е , че „композитора“ на абзаца трябва да е настроен на “Adobe Japanese Paragraph Composer” преди стойността за завъртане на символа да работи надеждно.

 

скрипт ви позволява да завъртате определени символи

И така скриптът, който можете да свалите тук, променя композитора на Japanese Paragraph и след това завърта символа под ъгъла, който зададете. Скриптът работи под Macintosh и Windows с InDesign CS6 и по-нови.

Недостатъкът на прилагането на Japanese composer е, че вероятно ще загубите сричкопренасянето в абзаца, а хоризонталните и вертикални отстояния може да се променят. И вероятно ще се наложи да си поиграете с кърнинга и от двете страни на завъртения символ. Но, ако можете да преживеете тези ограничения, скриптът е доста полезен.

Източник: indesignsecrets.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.