Бързо и лесно премахване на артефакти от jpeg компресия с DeJPEG

2809

Филтърът на Topaz Labs е напълно безплатен и може да се използва както с последната версия на Photoshop (CS3), така и с Irfan View.

Предполагам на всеки се е случвало да се натъкне на ниско-резолюционна илюстрация или пък на такава с високо ниво на jpeg компресия. И въпросната илюстрация да е нужно да се подготви за офсетов печат. При това със срок „за вчера“. Винаги ми се е искало да съществува по-бърз и опростен начин, различен от локални селекции с blur и unsharpen mask след това. Филтърът на Topaz Labs предлага точно това – бърз и лесен начин за премахване на артефакти вследствие от прилагане на jpeg компресия. Плъгинът поддържа последната ревизия CS3 на Photoshop, но за да го използвате ви е достатъчно да разполагате, дори само с безплатната програма за преглед на изображения Irfan View (която между впрочем поддържа филтрите прилагани за Potoshop, което лично мен ме впечатли. На практика, това означава, че Irfan View предлага нелоши, възможности за ретуш, което ме навежда на мисълта за написване на една нова статия свързана именно с въпросната програма). Функцията служеща за изглаждане на артефактите, в плъгина на Topaz Labs, е наименувана Suppression. Имаме контрол също и върху sharpness, sharpness radius и edge cripness. Филтърът разполага с реално-времево превю, върху което при клик и задържане с мишката показва и оригиналната илюстрация. Резултатите, които получих аз, с избраното от мен изображение, мога да охарактеризирам като добри. Според мен плъгинът работи бързо, надеждно и добре. Освен това не е нужно да имате академични познания по материята, за да премахнете артефактите от илюстрацията си. Като добавим, че е напълно безплатен, а и приложим към безплатната програма IrfanView, това доста разширява кръгът от потенциални потребители. За мен лично, вече присъства в графата силно препоръчван.


/интерфейс на DeJPEG под Photoshop/


/стартиране на DeJPEG под Irfan View/


/интерфейс на DeJPEG под Irfan View/

Продуктът на Topaz Labs е написан само за Windows операционна система. Бинарен дистрибутив можете да свалите от адрес: www.topazlabs.com

Източник: www.prepressbg.com
/Пламен Димитров/

Интернет портал за печатни технологии.