Два плъгина на DTP Tools добавят полезни функции към Indesign

2093

Printguide проведе кратък тест на: Layer Groups 2.0, който разширява функционалността на Indesign при работа със слоеве и URL2hyperlink, който открива текстови URL-и, включително e-mail адреси и прикача към тях правилните връзки

Layer Groups ви позволява да работите със слоевете в Indesign по начин, наподобяващ този във Photoshop. С негова помощ работа със слоеве става далеч по-лесна и удобна, отколкото с вградените възможности на програмата. Основните възможности на Layer Groups включват: изброяване на обектите, които се съдържат в определен слой и възможност за преименуване и заключване на всеки от тях, както и възможност за организиране на слоевете в групи.

Налице е и възможност да укажете на някой от слоевете да не се отпечатва. Сред подобренията във версия 2 е добавената възможност за вкарване в документа на слоеве от други документи, заедно се обектите в тях, което е полезно при работа в различни файлове, които споделят определено съдържание, например текст или изображения.

Управлението на функциите на Layer Groups става с помощта на панел, включен в работната среда на Indesign. Начинът му на работа е подобен на този на панела Layers във Illustrator и Photoshop. Плъгинът може да бъде много удобен при работа с документи с много слоеве.

URL2hyperlink ви осигурява лесен начин да направите PDF файловете си по-интерактивни без да въвеждате връзките към мрежата на ръка. Приложението е особено полезно, ако превръщате документ, подготвен за печатно издание в електронна книга. То ви предпазва от поставяне на грешна връзка в електронния документ. Работата с него е повече от елементарна – след като изберете желаните опции, софтуерът автоматично създава нужните връзки.

Цената на URL2hyperlink е 19 евро, Layer Groups се предлага за 29 евро. Можете да свалите безплатни 14-дневни пробни версии от страницата на DTP tools.

Източник: dtptools.com
Текста написа: Мартин Новев

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.