Допълнителни възможности в Illustrator с PowerScripts

961
Допълнителни възможности в Illustrator с PowerScripts

Продължавам със серията скриптове за Adobe Illustrator, които по някакъв начин са ми направили впечатление или са ми били препоръчани от колеги в бранша. Представям ви 5 избрани PowerScripts за Illustrator. Пълния списък с възможностите на всички скриптове на разработчика на PowerScripts, Glenn Wilton, можете да видите на линк най-отдолу. Надявам се, че по някакъв начин ще ви бъдат полезни.

Transform+

Transform+ е могъщ скрипт за прилагане на различни трансформации към вашите селектирани обекти в Illustrator. Трансформациите могат да бъдат с различна сложност. По-интересното е, че можете да използвате математически функции на основата на атрибути от селекцията като ширина, височина, цвят на запълване и щрих, размер на селекцията, и др. Можете дори да създавате дефинирани от потребителя променливи, превръщайки този инструмент за преобразуване в собствен мини скрипт.

Вижте видео тук:

Повече за  Transform+ вижте тук.

Spot Color Chart Creator

Spot Color Chart Creator е инструмент за създаване на атласи (каталози) с цветове за сравнение при печат. Ако например трябва да създадете мостри за клиент с различни CMYK или Pаntone цветове, за да знае той възможностите на машината ви. Или друго приложение могат да бъдат тестови цветни мостри, които да напечатате с цел цветова корекция или др.

Вижте видео тук:

Пълните възможности на скрипта  Spot Color Chart Creator вижте тук.

 

Artboard Tile and Organize

Този PowerScript е идеален за ситуации, в които трябва да разделите работния плот на няколко нови отделни. Изрязването е базирано на гайдлайните, мрежата или на дефинирани размери. В процеса на изрязване отделните създадени работни площи се преименуват автоматично. Ако експортирате PDF файлове от разделения файл можете да пренаредите новите разделени файлове в логичен ред.

 

Artboard Tile and Organize

Повече за Artboard Tile and Organize вижте тук.

Dimension

Както става ясно от името на скрипта, служи за оразмеряване на обекти в Illustrator. Има много възможности близки до тези за оразмеряване на CAD софтуерите.

Вижте видео тук:

Повече за Dimension вижте тук.

Step and Repeat

Този скрипт доразвива възможностите за създаване на размножения в Illustrator. С Step and Repeat допълнително можете да добавяте кроп марки, да добавяте разстояния между размноженията, да създавате пресети, които да прилагате мигновено върху файловете. В скрипта има нововъведения свързани със създаването на режещи пътища.

Вижте видео тук:

Повече за Step and Repeat вижте тук.

Вижте всички скриптове тук.

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.