Два безплатни скрипта, публикувани на CreativeProWeek 2019 в Сиатъл

244
Два безплатни скрипта, публикувани на CreativeProWeek 2019 в Сиатъл

Единият скрипт от Rorohiko позволява промяна на размера на обекти, а другият копиране и поставяне на координати в Indesign. И двата се инсталират по традиционния начин, с копиране в Scripts папката на приложението.

Промяна на размера за няколко избрани обекта на страницата, без да бъдат местени в Adobe InDesign.

Разбира се, има други начини да постигнете това (примерно Tranform/Transform Again…). Скриптът ви позволява да промените размера на произволен брой обекти, разположени на една страница, без да променяте позицията им. Тоест, можете да ги мащабирате като запазите центъра им на същото място. Обектите ще се разширят или свият, но няма да се разместят.

скрипт от Rorohiko


След инсталацията, за да го използвате е достатъчно да изберете обектите и да стартирате скрипта. Ще се отвори прозорец с първоначална стойност 100. Можете да въведете стойност в проценти тук. 100, означава, че няма промяна на размера. Ако зададете по-висока стойност, ще увеличите елементите. Ако е по-ниска, ще ги смалите.

Можете да свалите скрипта оттук:
www.rorohiko.com/downloads/ResizeAllSelected.1.0.0.zip

Copy/Paste Coordinates за Adobe InDesign

CopyCoordinates.jsx – стартирайте го, докато сте избрали обект на страницата. Той ще копира координатите на обекта.
PasteCoordinates.jsx – изберете друг обект и стартирайте този скрипт. Той ще приложи копираните координати към новия обект. Можете да промените отправната точка, спрямо която поставяте обекта между прилагането на копирането и поставянето.
PasteSameReferencePointCoordinates.jsx – работи подобно на горния, но игнорира зададената отправна точка.

Можете да ги свалите тук:
www.rorohiko.com/downloads/CopyPasteCoordinates.1.0.1.zip

Източник: rorohiko.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.